ad

Gevaar hondsdolheid in Frankrijk

Laatst bijgewerkt: mei 2019
hond-rabies.jpg

nieuws Zeker zeven mensen in de omgeving van Bordeaux en Périgueux in het zuidwesten van Frankrijk worden actief gezocht omdat ze zijn gebeten door een jonge hond, die vorige week is doodgegaan aan hondsdolheid in een dierenasiel in Bordeaux.
Andere mensen, die in augustus mogelijk met de bastaard-teef hebben gespeeld en/of door haar zijn gelikt, krijgen het advies zo snel mogelijk contact op te nemen met een ziekenhuis. In het grote hospitaal van Bordeaux liggen inmiddels 300 antidoses klaar.
Ook in andere Europese landen is groot alarm geslagen. Hondsdolheid is een ziekte die eindigt met de dood als de besmetting niet snel genoeg is behandeld. Ze wordt overgedragen via speeksel, bijten, krabben of likken. De incubatietijd is ongeveer 14 dagen (tot 1 jaar), het hangt af waar de beet of een lik (een lik van een besmet dier kan voldoende zijn om zelf besmet te worden!) plaatsheeft. Hoe verder van de hersenen (bvb voet) hoe langer de incubatietijd, hoe dichter bij de hersenen hoe vlugger de ziekteverschijnselen kunnen optreden.
Er bestaat een vaccin tegen hondsdolheid.
Wanneer huisdieren worden meegenomen naar het buitenland (ook België!) is rabiesvaccinatie van die dieren verplicht.

Website van Franse ministerie van Volksgezondheid met foto's vd besmette hond

Lees ook: Hondenbeten: altijd een arts raadplegen
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub