Internationale Dag van de Slaap: zeven tips tegen snurken

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws

1. Afvallen

Voor mensen met overgewicht is afvallen misschien wel de belangrijkste stap die ze kunnen nemen om problemen zoals snurken en slaapapneu te verminderen. 

De ernst van deze problemen vermindert na gewichtsverlies doordat er vet uit de wand van de luchtwegen verdwijnt, zodat er meer ruimte voor de luchtstroom overblijft. Gewichtsverlies heeft ook een positieve invloed op het gebruik van de spieren die de keel steunen en de dikte bepalen.

2. Vermijd alcohol

Beperk uw alcoholgebruik, zeker vlak voor het slapengaan. 


Doordat alcohol de keelspieren ontspant, wordt de keeldoorgang nauwer dan gewoonlijk, waardoor snurken wordt veroorzaakt en een bestaand snurkprobleem verergert. 


3. Stoppen met roken

De neus- en keeldoorgang van mensen die roken, raakt vaak verstopt als gevolg van opgezwollen slijmvliezen en sterkere slijmvorming. 


4. Stop met slaappillen

Bent u gewend aan deze middelen, dan kan uw huisarts u helpen om te stoppen.


5. Verstopte neus

Bij een verstopte neus kunt u neusdruppels of een neusspray gebruiken. Overleg hierover met uw huisarts. 


6. Op uw zij slapen

Het snurken kan erger worden als u op uw rug slaapt. Vaak helpt het om op zij of buik te slapen. Technieken om in een andere lichaamshouding te leren slapen kunnen o.a. bestaan uit het vastnaaien van een tennisbal in een zak achterop uw pyjama of proberen te slapen met een rugzak die is gevuld met geschikt zacht materiaal. Ook lichtjes rechtop slapen, met wat extra kussens, kan helpen.


7. Hulpmiddelen

Hulpmiddelen zoals kinbanden om de mond gesloten te houden, pleisters om de neus open te houden, neusmagneetjes, elektrische apparaatjes die een stroomstootje geven als het snurken begint, anti-snurkkussens enzovoorts kunnen soms helpen. Maar succes is niet gegarandeerd.Wanneer een arts raadplegen?

Zolang het snurken niet storend is voor uzelf of uw partner, moet u geen arts raadplegen.
Een behandeling is wel aangewezen indien:
• uw partner klachten heeft van een verstoord slaappatroon door het gesnurk;
• u zelf een verstoord slaappatroon hebt;
• u ook klachten van slaapapneu hebt (het stilvallen van de ademhaling).
De eventuele behandeling van snurken is uiteraard afhankelijk van de precieze oorzaak. Bij een slaapapneu-syndroom is een behandeling steeds aangewezen. Uw huisarts zal u daarvoor verwijzen naar een NKO-specialist.
• Ligt de oorzaak in de neus (bv. een scheef neustussenschot, poliepen...) dan kan dit meestal operatief opgelost worden. Bij kinderen (en soms ook bij volwassenen) kan het snurken worden opgelost door keel- en/of neusamandelen te verwijderen.
• Meestal ligt de oorzaak in een te nauwe overgang van de neus- naar de keelholte. In dat geval bestaan er diverse anti-snurkoperaties waarbij het verhemelte stijver wordt gemaakt of wordt verkleind en/of een deel van de huig wordt verwijderd. Deze chirurgische ingrepen worden vooral overwogen wanneer het snurken gepaard gaat met slaapapneu.
• Bij slaapapneu wordt tegenwoordig ook neurostimulatie toegepast.
• Een andere mogelijkheid is een op maat gemaakte mondprothese (Mandibulair Repositie Apparaat of MRA) die tijdens de slaap de onderkaak stabiliseert en de keelholte openhoudt.
Nadeel is dat u ze elke nacht moet dragen, dat ze pijn kan veroorzaken en dat ze (nog) niet kan worden gebruikt bij mensen met een kunstgebit.

Lees ook: Dossier Snurken

Bronnen

https://www.uza.be

www.uzgent.be

www.cm.be

www.kno.be

www.nko-beveren.be

www.apneuvereniging.be

www.thuisarts.nl

www.nhs.uk

www.mayoclinic.orgverschenen op : 17/03/2017 , bijgewerkt op 20/08/2019


pub