Herstel na nachtwerk duurt twee weken

Laatst bijgewerkt: maart 2017
123m-nachtwerk-klok.jpg

nieuws


Mensen die gedurende twee weken 12-uur nachtdiensten doen, hebben veertien dagen nodig om te herstellen. Van dagwerk recupereren ze na vier dag. Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam bij offshore medewerkers. 

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de gezondheidseffecten van onregelmatig en ook nachtelijk werken. Welke klachten zijn hieraan gekoppeld? 
De onderzoekster vroeg mannelijke offshore medewerkers om, na 2 weken werken in 12-urige diensten, bij thuiskomst 14 dagen lang een dagboek bij te houden. Hierin beantwoordden zij vragen over hoe moe ze waren, hoeveel energie ze hadden, hoe goed ze sliepen, en wat ze gedaan hadden op die dag.
Het besluit is dat het ongeveer 4 dagen duurt om te herstellen van de dagdiensten, terwijl het tot wel 14 dagen kan duren om te herstellen van deze lange nachtdiensten. Na thuiskomst doen de werknemers veelal direct actief mee aan hun gezinsleven, sociale leven, en zijn ze lichamelijk actief. Deze activiteiten dragen mogelijk bij aan het herstel.
Bij een werkschema van 2 weken op en 2 weken af kunnen werknemers nog maar net volledig herstellen tijdens hun vrije periode. Extra onderzoek is nodig om te bepalen wat de effecten zijn van deze werkschema's op de gezondheid op lange termijn.
U kunt het onderzoek hier downloaden
http://dare.ubvu.vu.nl/handle/1871/55151

Bron:
www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/agenda/2017/jan-mrt/24feb_sl-merkus.aspx
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy] Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy]
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram