ad

Hoe krijg je griep of een verkoudheid?

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-hoest-ziek-griep-11-7.jpg

nieuws Zodra de eerste symptomen van griep of een verkoudheid opduiken, vraag je je misschien af hoe dat komt. Zeker als je alert bent en probeert om je zoveel mogelijk tegen bacteriën te beschermen. Om je te informeren hoe je dat de volgende keer beter kunt doen, leggen we uit wat er precies gebeurt en waarom je ziek wordt.

- Virussen verspreiden zich via minuscule druppeltjes in de lucht die vrijkomen wanneer een zieke persoon niest, hoest of zijn neus snuit.

- Je kan ziek worden wanneer je je neus, ogen of mond aanraakt nadat je iets aanraakte dat met een virus was besmet, zoals bijvoorbeeld een stuk speelgoed, een computerklavier of een deurknop. Virussen kunnen op dergelijke objecten tot 2 dagen overleven.

- Als je in contact komt met kiemen die verkoudheid of griep veroorzaken, dan betekent dat nog niet dat je automatisch ook ziek wordt. De kans daarop bedraagt geen 100%. Het hangt ervan af wanneer de persoon die ze verspreidde zelf werd geïnfecteerd en hoeveel virusdeeltjes de druppeltjes bevatten.

- Gedurende de eerste 2 of 3 dagen van zijn verkoudheid, draagt de getroffen persoon het meeste risico om iemand anders te besmetten. Na een week is een verkoudheid meestal niet meer besmettelijk.

- Mensen met griep kunnen het aan anderen doorgeven tot 1 dag voor de symptomen optreden en tot 5 à 7 dagen nadat ze ziek zijn geworden. Ze kunnen dus de griep verspreiden vooraleer ze zelf weten dat ze erdoor besmet zijn.

Je kunt je natuurlijk ook laten inenten tegen griep: vraag advies aan je arts.

Lees ook: Wat is de griep en hoe verspreidt ze zich?


bron: Hilde Deweer

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub