Ademtest voor maag- en slokdarmkanker?

Laatst bijgewerkt: maart 2017
123m-vr-ademtest-long-astma-02-17.jpg

nieuws Volgens onderzoekers van het Imperial College London en het Karolinska Institutet in Zweden is maag- en slokdarmkanker op te sporen via een ademtest, zo meldt het wetenschappelijke tijdschrift EOS. Tot nu toe kunnen deze kankers alleen opgespoord worden met een endoscopie, wat uiteindelijk een vrij belastende en kostelijke procedure is.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de concentraties van vijf chemische stoffen - boterzuur, valeriaanzuur, capronzuur, butanal en decanal - in uitgeademde lucht verschilt tussen mensen met maag- of slokdarmkanker en mensen met andere klachten van de bovenste spijsverteringswegen.

De onderzoekers analyseerden ademstalen van 335 mensen die in verschillende ziekenhuizen in Londen endoscopisch waren onderzocht op een van beide kankers. Bij 163 van hen was de diagnose maag- of slokdarmkanker gesteld, bij de rest niet. De onderzoekers zochten in hun ademstalen naar de vijf chemische stoffen. Uit de resultaten bleek dat de test mensen met kanker in 80 procent van de gevallen correct aanwees en mensen zonder kanker herkende in 81 procent van de gevallen.

De onderzoekers gaan de komende drie jaar een grotere groep patiënten aan de test onderwerpen. Bovendien willen ze de ademtest ook uitvoeren bij patiënten die een endoscopie ondergaan voor maag- en darmklachten maar geen kankerdiagnose krijgen. Ze doen dit om te achterhalen of de test ook kanker kan opsporen in een groep waarin de meerderheid wellicht geen kanker heeft.

Blijkt de test bruikbaar, dan kunnen huisartsen hem gebruiken om beide kankers vroeger op te sporen en de overlevingskansen van patiënten drastisch te verhogen.

Bronnen
http://eoswetenschap.eu/artikel/ademtest-voor-kanker
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/eeco-btc012717.php
http://www.nhs.uk/news/2017/01January/Pages/breath-test-shows-potential-for-detecting-cancer.aspx
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram