Dagelijkse wasbeurt kan eczeem veroorzaken

Laatst bijgewerkt: February 2017 | 1 reacties
123m-kind-bad-haar-wassen-hyg-02-17.jpg

nieuws Jonge kinderen hoeven niet dagelijks onder de douche of in bad. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse dermatoloog Marjolein Leenarts, zo meldt Vakblad Vroeg.
Tweederde van de jonge kinderen krijgt een dagelijkse wasbeurt. Hierdoor droogt hun huid uit, terwijl dagelijks douchen voor de hygiëne niet nodig is. Toch vindt één op de vier ouders zichzelf een slechte ouder als ze hun kroost niet elke dag wassen.

Leenarts ondervroeg ruim duizend mannen en vrouwen, waarvan bijna 7 op 10 aangaf zijn kind dagelijks te wassen. Maar elke dag wassen is volgens Leenarts helemaal niet zo goed voor de huid. “Door watercontact droogt de huid namelijk uit. Dit klinkt tegenstrijdig, maar na een bad of douche verdampt het water en trekt het vocht mee uit de huid. En zeker in de winter krijgen mensen hier snel last van, omdat de huid dan al extra te lijden heeft door weer en wind. Een dagelijkse douche is voor veel kinderen en volwassenen een gewoonte. Maar voor je huid is ouderwets met een washandje aan de wastafel een stuk beter.”

Van de ouders die hun kind wel eens een paar dagen niet wast, blijkt 25% zich hierdoor een slechte ouder te vinden. Ook denkt 10% dat eczeem een teken is van gebrekkige verzorging. Het tegendeel is echter waar: overmatige hygiëne in de vorm van handen wassen en douchen is een veel voorkomende oorzaak van eczeem.

Zeep terughoudend gebruiken
Ten aanzien van het gebruik van zeep tijdens het douchen blijkt een kwart van de ondervraagden het vies te vinden om zich alleen met water te wassen. Leenarts raadt juist aan terughoudend te zijn met het gebruik van zeep. “Zeep tast de beschermende vette laag op je huid aan waardoor het effect van uitdrogen nog groter is. De combinatie zeep en heet water is helemaal funest voor de huid; je wast je huidvetten er helemaal af! Gebruik liever douche- of bad producten op oliebasis die de huid beschermen voor uitdroging.”

bron: Bron: www.vakbladvroeg.nl
verschenen op : 04/02/2017 , bijgewerkt op 05/02/2017

1 reacties

Dagelijkse wasbeurt kan eczeem veroorzaken

door anoniem, 6 February 2017 om 16:26

Ikzelf was of neem ik een douche met koud water of als het erg koud is dan pas lauw water met wat douche gel en daardoor voel ik me fris en goed bij.Een aanrader voor iedereen om in topconditie de dag te beginnen.

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt