Tijd voor een mocktail

Laatst bijgewerkt: January 2018

dossier Ons sociaal leven is vaak zeer nauw met alcohol verweven: feestje, gezellig samenzijn met vrienden of familie, etentje, romantische date … de meeste mensen associëren dergelijke momenten met een glas wijn of bubbles, met een biertje, of met een cocktail. Als er wordt geklonken op de goede en leuke dingen des levens, gebeurt dat niet met een glas water of een kopje thee …

Het feit dat alcohol en socializing zo dicht bij elkaar staan, maakt het er ook niet gemakkelijker op om in een café of op een event een lekkere en originele ‘virgin’ drank te vinden. Wie geen alcohol drinkt, blijft in het uitgangsleven vaak op zijn honger zitten. Als de hele waslijst frisdranken, fruitsappen en koffie- of theesoorten aan bod is gekomen, zijn de keuzemogelijkheden meestal uitgeput. Ook de sociale druk om ‘mee te doen’ is vaak vrij groot, en dan is het niet altijd evident om ‘neen’ te zeggen. 

HD-ijsblokje-met-roos-.jpg
Gelukkig is er tegenwoordig wat tegenwind. Het is trendy om de combinatie alcoholvrij EN smaakvol ‘in the picture’ te zetten en op een creatieve manier in te vullen. En ook de betere restaurants doen moeite om een verfijnde alcoholvrije food pairing aan te bieden. Vandaag is Tournée Minérale (www.tourneeminerale.be)van start gegaan, een initiatief van Stichting tegen Kanker en De DrugLijn om een hele maand geen alcohol te drinken. Met een lekkere mocktail kan je deze ‘onthoudingsperiode’ smaakvol invullen en toch genieten, want mocktails zijn evenals smoothies en sapjes aan een revival toe: uit gezondheidsoverwegingen, om de BOBS en de niet-drinkers zoals zwangere vrouwen een ruimer aanbod te geven, of gewoonweg omdat ze ook lekker (kunnen) zijn!

No big deal

Mogelijkheid één bij het mixen van zo’n mocktail is een klassieke cocktail bereiden en de alcoholhoudende drank(en) weglaten of vervangen door een surrogaat zoals bijvoorbeeld alcoholvrije schuimwijn of alcoholvrije whisky.
Maar je kunt natuurlijk ook zelf allerlei nieuwe combinaties samenstellen: frozen mocktails, sweet and sour, romige mixen, kruidige of bittere combinaties, frisse groentesappen. Mocktails hoeven niet per se braaf of saai te zijn. Met de juiste kneepjes en ingrediënten maak je verbazend lekkere drankjes.

En je hoeft ook geen mixologist of gediplomeerde bartender te zijn. Specifieke skills of technieken komen er niet aan te pas en er is geen arsenaal aan materiaal nodig, enkele basic tools zijn al voldoende om een lekkere mocktail te te mixen.

Mocktailrecepten voor beginners

Het boek ‘100 Mocktails – 0% alcohol, 100% smaak' geeft leuke ideeën om zelf aan de slag te gaan. Inspiratie zat (hoewel dat niet meteen de ideale term in deze context…) om te shaken of te roeren met verse vruchten- en groentesappen, (zelfgemaakte) siroop of suikervervangers, frisdranken …
We stellen u graag 3 mocktails voor.

Ginger Spritz

HD-100mocktails-gember-250-jn.jpg
75 ml alcoholvrije schuimwijn
50 ml ginger ale
60 ml vers citroensap of 40 ml vers limoensap

INHOUD
ca. 185 ml

TOOLS
fruitpers

- Meng de wijn met de ginger ale en het citrussap.
- Giet in een champagneglas.

Werk af met een reepje of blokje (gekonfijte) gember en een schijfje biocitroen of biolimoen.

Als je de smaak van de gember te overheersend vindt, voeg dan nog versgeperst sinaasappelsap naar smaak toe.

Just beet it

HD-100mocktails-rodebiet-200-jn.jpg
150 g rode biet
300 g veenbessen
cuberdonsiroop of honingsiroop
ijsblokken

INHOUD
ca. 120 ml

TOOLS
sapcentrifuge of slowjuicer
Heb je geen sapcentrifuge dan blend je de bieten en de veenbessen en laat je het sap uitlekken in een zeef.

- Schil de rode bieten, snijd ze in stukjes en doe ze in de sapcentrifuge.
- Doe de veenbessen in de sapcentrifuge.
- Meet van beide sappen dezelfde hoeveelheid af, meng ze en voeg per 30 ml sap 1 ml siroop toe.
- Meng goed.
- Vul een glas voor de helft met ijsblokken en giet het mengsel erbij.

Werk af met cayennepeper en een paar druppels balsamicosiroop of met gebakken peperkoekblokjes op een prikker, afgewisseld met blokjes stilton.

Hoe maak je cuberdonsiroop?

Cuberdonsiroop kan je kant-en-klaar kopen maar ook zelf maken.
Verwarm 200 g in stukjes gesneden cuberdons met 100 ml water in een steelpannetje. Laat het mengsel opkoken tot de snoepjes smelten en stroperig worden.

Hoe maak je honingsiroop?

Verwarm 100 ml water en 100 ml honing in een steelpannetje en roer met een houten lepel
tot alle honing is opgelost.
Laat het mengsel zacht opkoken, zet het vuur lager en laat de siroop dan nog zo’n 5 minuten doorkoken.

Blue munch

HD-100mocktails-druif--200-jn.jpg
Een punch was origineel een mix van thee, alcohol, citroen en suiker. Tegenwoordig is het een cocktail op basis van rum of wijn waaraan vers, zacht fruit en suiker zijn toegevoegd.
De alcoholvrije punch wordt hier ‘munch’ genoemd, naar analogie met het woord ‘mocktail', de alcoholvrije cocktail.

400 ml vers sap van blauwe druiven
400 g half ontdooide bosbessen uit de diepvries
1 l tonic (bijvoorbeeld Schweppes)
ijsblokken

INHOUD
1 punchkom (of karaf) van ca. 2 l

TOOLS
sapcentrifuge of slowjuicer
blender, foodprocessor of mixer
Heb je geen sapcentrifuge dan blend/mix je de druiven en laat je het sap uitlekken in een zeef.

- Pers de druiven in de sapcentrifuge.
- Blender de bosbessen glad. Doe het druivensap erbij en mix tot alles zich mooi heeft vermengd.
- Doe het sap in de punchkom, voeg de tonic toe, meng goed en serveer onmiddellijk.
- Doe in elk glaasje een ijsblokje en giet de munch erop.

Werk af met een schijfje biolimoen.

HD-100mocktails1-200.jpg



Bron: Hilde Deweer, 100 Mocktails – 0% alcohol, 100% smaak
ISBN 9789022333792 | 160 blz. | € 19,99 | Paperback
Uitgegeven bij M-Books, de gloednieuwe spin-off van Manteau
Verschenen op 7 februari




bron: Hilde Deweer, lifestylejournaliste
verschenen op : 01/02/2018
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt