ad

Scoubidou-touwtjes gevaarlijk?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
scoubidou-2.jpg

nieuws Bij gewoon gebruik geen risico
Scoubidou-touwtjes zijn bij normaal gebruik (met handen figuren knopen) niet gevaarlijk. In de plastic touwtjes zijn bepaalde weekmakers (ftalaten) gebruikt om de touwtjes slap te houden. Deze weekmakers komen mogelijk in geringe hoeveelheden vrij als de touwtjes in de mond worden genomen. Wanneer kinderen gewoon met de touwtjes spelen, is er geen gevaar voor de gezondheid, want uw kind kan geen schadelijke hoeveelheid via de handen binnenkrijgen.

Niet in de mond nemen
Pas als het kind lang op de touwtjes sabbelt of deze als rietje gebruikt, is er een kans dat schadelijke hoeveelheden vrijkomen. Bij een kleine hoeveelheid is er nog steeds geen sprake van gevaar voor de gezondheid. Uit voorzorg is het verstandig om de touwtjes alleen te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: met de handen knutselen.

Onderzoek door RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat nu – in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit - na wat de hoeveelheid weekmakers in de touwtjes is. Daarnaast onderzoekt het instituut hoeveel van de stof vrijkomt als iemand op het touwtje sabbelt of kauwt. Dit onderzoek kost enige tijd, de resultaten zijn over enkele weken bekend.

verder onderzoek scoubidou
ad


pub