Hoe ontstaan wallen onder de ogen en wat kan je eraan doen?

Laatst bijgewerkt: maart 2020
123m-vr-ouder-ogen-wallen-02-17.jpg

nieuws Iedereen heeft wel eens wallen of kringen onder de ogen door gebrek aan slaap, ziekte of overvloedig wenen (bv. bij hooikoorts). In feite gaat het dan eerder om gezwollen oogleden, wat meestal spontaan verdwijnt zodra je weer voldoende hebt geslapen, of als de hooikoorts voorbij is. Koude kompressen kunnen een beetje helpen om de zwelling sneller te doen verminderen.

Sommige mensen hebben permanent een soort kring of donkere verkleuring onder de ogen. Dat kan het gevolg zijn van een meestal genetisch bepaalde pigmentafzetting in de huid (hyperpigmentatie) of doordat bloedvaatjes zichtbaar zijn door de dunne huid onder de ogen. Daaraan is meestal weinig te verhelpen, behalve dan de kringen wat maskeren met bijvoorbeeld een concealer en een goede bescherming tegen de zon. Soms wordt een behandeling met injectie van vulstoffen aangeraden, maar dat heeft meestal weinig zin en het effect is hoe dan ook van korte duur.

Hoe ontstaan echte oogwallen?
Echte oogwallen ontstaan door een ophoping van huid en/of vet in de onderste oogleden. In medisch jargon heet dit dermatochalasis (derma=huid, chalasis=afhangend). Het kan zowel in de boven- als onderoogleden optreden.
Oogwallen zijn bijna altijd een gevolg van veroudering. Met het ouder worden verliest de huid zijn elasticiteit en wordt hij slapper, waardoor rimpels en plooien ontstaan. Ook het onderhuidse bindweefsel kan verslappen, waardoor onderhuids vet, dat zich normaal in de oogkas rond de oogbol bevindt, vrijkomt en zich in de huidplooien kan ophopen. Vaak is ook de kringspier rond het oog uitgerekt.

Of je oogwallen zal krijgen, is waarschijnlijk voor een stuk genetisch bepaald: als je ouders wallen hebben, is de kans dus groot dat jij ze ook hebt of krijgt. Dat heeft onder meer met de bouw van de oogkas te maken.
Bij mensen die roken kunnen deze verschijnselen vroeger optreden.

Mogelijke klachten
Oogwallen zijn vooral een cosmetisch probleem. Ze veroorzaken zelden hinder.
Wanneer de onderste ooglidrand naar binnen draait (entropion) of naar buiten (ectropion), dan kunnen wel klachten en complicaties ontstaan, zoals irritatie van het oog, ontstekingen van het slijmvlies of van het hoornvlies en gezichtsverlies.
Ook afhangende bovenste oogleden kunnen hinder veroorzaken als ze zover doorzakken dat het zicht wordt belemmerd.

Behandeling van oogwallen
Oogwallen moeten alleen behandeld worden als ze hinder veroorzaken (bv. wanneer de ooglidrand naar binnen of naar buiten is gedraaid) of wanneer ze esthetisch als erg storend worden ervaren.
De enige behandeling is een ooglidcorrectie of blefaroplastie.

Hierbij wordt onder plaatselijke verdoving de overtollige huid en/of het onderhuids vet weggenomen en wordt het bindweefsel en eventueel de kringspier ingekort en/of opnieuw opgespannen. Vaak wordt de ingreep aan beide ogen verricht om symmetrie te bevorderen.
Het resultaat is meestal langdurig, ongeveer tien jaar, maar huid en spierweefsel kunnen opnieuw verslappen. 

Lees ook: Ooglidcorrectie: waarom, hoe verloopt de operatie en hoeveel kost ze?

Bronnen:
www.oogartsen.nl/oogartsen/oogleden/huidteveel_onderooglid_ooglidcorrectie/
www.huidziekten.nl/folders/nederlands/ooglidcorrectie.htm
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram