ad

Vergroot frequente seks de kans op zwangerschap?

Laatst bijgewerkt: juli 2018
123m-koppel-bed-seks-vrijen-02-17.jpg

nieuws Koppels die zwanger willen worden, wordt meestal aanbevolen om seks te hebben rond de eisprong. Dan is de kans op een zwangerschap het grootst.
Als u een normale cyclus hebt van 28 dagen, vallen de vruchtbare dagen ongeveer in het midden (rond dag 14). Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in vagina en baarmoeder, en een eicel kan bevrucht worden gedurende 12 tot 24 uur na de eisprong. De beste kansen op bevruchting hebt u dus als u vrijt vanaf zes dagen voor tot twee dagen na de verwachte eisprong. Duurt de cyclus langer, dan valt de vruchtbare periode later. Duurt de cyclus korter, dan valt de vruchtbare periode eerder.

Meer seks?
Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong hebt u de grootste kans op bevruchting als u om de twee dagen, dus ongeveer twee tot drie keer week vrijt.
• Koppels die minder dan een keer per week vrijen, hebben 16 % kans om zwanger te zijn na zes maanden.
• Koppels die drie keer per week vrijen hebben 50 % kans om zwanger te zijn na zes maanden.

Regelmatig seks hebben zorgt namelijk voor veranderingen in het immuunsysteem van de vrouw, waardoor haar vruchtbaarheid toeneemt en daarmee de kans om zwanger te worden. Er werden duidelijke verschillen gevonden in immuunsysteemregulaties bij vrouwen die seksueel actief versus vrouwen die seksueel niet actief waren. Het lichaam van vrouwen reageert op seks door meer antilichamen van een bepaalde soort (zogenaamde Helper T-cellen) aan te maken ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Het zorgt er onder meer voor dat de ‘vreemde’ spermacellen en later het embryo niet worden aangevallen door het immuunsysteem.

Sperma bevat ook verschillende signaalmoleculen – waaronder cytokines, prostaglandinen en hormonen – die allemaal een effect op het vrouwelijk weefsel hebben en die de innesteling en groei van het embryo bevorderen.
Er zijn ook studies die aantonen dat frequente seks (dagelijks ejaculeren gedurende zeven dagen) de spermakwaliteit van de man verbetert. Spermacellen die te lang in de testikels blijven opgeslagen, stapelen te veel beschadigd DNA op en zijn minder vruchtbaar.

IVF-behandeling
Veel vruchtbaarheidsklinieken adviseren partners om geen seks te hebben gedurende een ivf-behandeling. Zaadvocht zou namelijk een risico op infectie kunnen veroorzaken. Maar uit een recente studie naar seks tijdens een ivf-behandeling blijkt dat men de kans op een succesvolle embryo-implementatie met 23 % kan verhogen als seks tijdens de behandeling plaatsvindt. ‘Het is net alsof het zaadvocht een paard van Troje is dat de immuuncellen activeert om de zaken op orde te stellen voor bevruchting,’ aldus een van de onderzoekers.

Bronnen
• Fertility and Sterility
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0015028215018853
• Physiology & Behavior
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938415301153
• IDS Reports
http://www.idsnews.com/article/2015/10/iu-research-shows-body-triggers-that-relate-to-getting-pregnant
• Human Reproduction Update
http://humupd.oxfordjournals.org/content/21/2/275.abstract
• New Scientist
https://www.newscientist.com/article/2102877-semen-reshapes-immune-system-to-boost-chances-of-pregnancy/
https://newscientist.nl/nieuws/seks-tijdens-ivf-vergroot-kans-op-zwangerschap/
• Science Daily
https://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090630075311.htm
• Seksualiteit.be
http://www.seksualiteit.be/zwangerschap/vruchtbaarheid/de-vruchtbare-periode
ad


pub