Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Waarom je beter nooit wattenstaafjes gebruikt om je oren schoon te maken

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Een Amerikaanse vereniging van neus-, keel- en oorspecialisten heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd over de beste manier om je oren schoon te maken. Daaruit blijkt dat de meeste mensen dat al hun hele leven verkeerd doen.

In hun rapport leggen de specialisten uit dat het menselijke lichaam oorsmeer op een natuurlijke manier wegwerkt. Door kauwbewegingen en de aangroei van nieuwe huidcellen in de oren, wordt het oude oorsmeer vanzelf weg ‘gecirculeerd’.

Pas wanneer dat proces stilvalt, bouwt het oorsmeer zich op. En dat gebeurt slechts bij tien procent van de mensen.

Geen wattenstaafjes

De organisatie raadt bovendien aan om je oren niet te vaak schoon te maken en geen wattenstaafjes te gebruiken. Dat zou er namelijk voor zorgen dat je het natuurlijke proces afbreekt.

“Mensen hebben de neiging om hun oren geregeld schoon te maken omdat ze oorsmeer zien als een teken van slechte hygiëne”, zegt Seth R. Schwartz, hoofd van het onderzoeksteam. “Dat misverstand leidt tot ongezonde gewoontes.”

Het gebruik van een wattenstaafje duwt het oorsmeer verder in de richting van de gehoorgang. “Patiënten denken dat ze de opbouw van oorsmeer tegengaan op die manier, maar dat is niet het geval. Het gebruik kan net voor meer problemen zorgen.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170104_02657337


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram