Coeliakie komt meer voor dan vermoed

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
brood-sneden.jpg

nieuws Volgens een rapport van de National Institutes of Health uit de VS komt coeliakie in Amerika tien keer meer voor dan gedacht. Volgens het rapport zou 0,5 tot 1% van de bevolking aan de ziekte lijden. Meer kennis over de verschillende manieren waarop coeliakie zich kan presenteren en van het juiste gebruik van de verschillende testmethoden kan ertoe bijdragen dat de diagnose eerder gesteld wordt.
Coeliakie is een ziekte die veroorzaakt wordt door een overgevoeligheid voor gluten.
Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, haver, rogge, gerst en spelt. Als een coeliakiepatiënt iets eet of drinkt dat met één of meer van deze graansoorten is bereid of daarmee in aanraking is geweest, wordt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Daardoor kunnen niet alle benodigde voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen. Er ontstaat zo een tekort aan oa.vitamines en ijzer.
De enige manier om deze klachten te voorkomen of bestrijden is het volgen van een strikt glutenvrije dieet.

zie ook artikel : Coeliakie en dermatitis herpetiformis (coeliakie van de huid)

zie ook artikel : Het glutenvrije dieet


bron: NIH News, 30 juni 2004



pub