Seks verbetert geheugen van jonge vrouwen

Laatst bijgewerkt: January 2017
123m-koppel-bed-liefde-01-17.jpg

nieuws Het geheugen van jonge vrouwen verbetert als ze regelmatig seks hebben. Dat suggereert nieuw onderzoek in het vakblad Archives of Sexual Behavior waarover de wetenschappelijke website Scientas.nl bericht.

De onderzoekers ondervroegen 78 heteroseksuele vrouwen tussen 18 en 29 jaar over hun seksleven. Vervolgens ondergingen de vrouwen verschillende geheugentestjes. Zo kregen ze bijvoorbeeld foto’s van gezichten te zien die ze zich later weer moesten zien te herinneren. Of ze kregen woorden te zien die ze moesten onthouden.
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die vaker seks hadden een beter geheugen hadden. Maar alleen wanneer ze zich woorden moesten herinneren. De frequentie waarmee vrouwen seks hadden, had geen invloed op de mate waarin ze in staat waren om gezichten te onthouden.

Uit eerder onderzoek onder verschillende diersoorten is al gebleken dat seks leidt tot neurogenese – het ontstaan van nieuwe neuronen – in de hippocampus. Mogelijk speelt hetzelfde bij jonge vrouwen.
De onderzoekers wijzen er op dat de vrouwen die vaker seks hadden alleen beter in staat waren om woorden te onthouden. En voor het onthouden van woorden doen we met name een beroep op de hippocampus.

Hoe seks exact leidt tot een beter geheugen is echter nog onduidelijk. In dit onderzoek wordt enkel een verband gelegd tussen de frequentie waarmee vrouwen (naar eigen zeggen) seks hebben en de mate waarin ze in staat zijn om woorden te onthouden. Nader onderzoek zal dat verband verder moeten ontrafelen.

Bronnen:
https://www.scientias.nl/seks-is-goed-geheugen-jonge-vrouwen/
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10508-016-0890-4verschenen op : 05/01/2017 , bijgewerkt op 04/01/2017
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt