Wat zijn de kenmerken van narcisme?

In dit artikel
Wat zijn de kenmerken van narcisme?

dossier

Iedereen kan af en toe eens narcistisch gedrag vertonen, maar bij sommigen maakt het deel uit van een persoonlijkheidsstoornis. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of NPS is egoïstisch en houdt geen rekening met de gevoelens van een ander. 

Lees ook: Zo herken je een verborgen narcist

Wat is narcisme?

123-spiegel-man-hyg-12-17.jpg
Narcistische personen omringen zich graag met mensen die hun ego voeden, want eigenlijk zijn ze heel kwetsbaar en onzeker. Door hun minderwaardigheidsgevoel zijn ze extreem gevoelig voor afwijzing. Op kritiek reageren ze doorgaans met woede. De agressie van een persoon geeft meestal de ernst van een narcistische stoornis aan. Door het negatief gedrag van een narcist ondervinden ze vaak problemen in werk- of liefdesrelaties.

Lees ook: Een relatie met een narcist? Dit zijn de kenmerken

Persoonlijkheidsstoornis

Zoals vele persoonlijkheidsstoornissen ontwikkelt narcisme zich al in de kindertijd. Mensen met NPS zijn vaak opgegroeid in een omgeving die niet veilig genoeg was. Daardoor hebben ze onvoldoende leren vertrouwen op een ander, maar ook op zichzelf. Doordat ze zich niet goed voelen over zichzelf, investeren ze veel in een ideale buitenkant.

Lees ook: De effecten van opgroeien met een narcistische ouder

Symptomen en kenmerken

  • Een veel voorkomend teken van mensen met narcisme is de overtuiging dat ze superieur zijn aan anderen en een speciale behandeling verdienen. Ze vinden dat anderen gehoorzaam moeten zijn aan hun wensen en dat de regels niet voor hen gelden.
  • Een ander veel voorkomend kenmerk is manipulatief of controlerend gedrag. Een narcist zal in eerste instantie proberen het je naar de zin te maken en indruk op je te maken, maar uiteindelijk zullen hun eigen behoeften altijd op de eerste plaats komen. Ook gaslighting is een vorm van manipulatie en is zeer typisch voor narcisme. Dit betekent dat narcisten je vals beschuldigen of de waarheid verdraaien, zodat jij je grip op de realiteit verliest.
  • Een van de meest voorkomende eigenschappen van een narcist is de constante behoefte aan bewondering. Mensen met NPS willen bevestigd worden door anderen en scheppen vaak op of overdrijven hun prestaties. Ze doen dit om hun ego op te krikken.
  • Gebrek aan empathie is een ander kenmerk van narcisme. Dit betekent dat de narcist niet bereid of in staat is om zich in te leven in de behoeften, wensen of gevoelens van andere mensen. Dit maakt het ook moeilijk voor hen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag.
  • Ook arrogantie is typerend voor een narcist. Mensen met narcistisch gedrag zien zichzelf al als superieur aan anderen, dus ze kunnen onbeleefd of beledigend worden als ze niet de behandeling krijgen die ze denken te verdienen. 
  • Antagonisme en vijandigheid zijn daarnaast kenmerkend, wat zeer pijnlijk kan zijn voor mensen in hun omgeving. Door je te vernederen, te beledigen of kwetsende grappen te maken tasten ze de eigenwaarde van anderen aan, zodat hun eigen zelfvertrouwen groter wordt. Door dit gedrag voelen ze zich namelijk machtig. Als je er bovendien op reageert, versterkt dit hun gedrag enkel. Want narcisten houden ervan als ze jouw emotionele toestand kunnen beïnvloeden. 
  • Narcisten kunnen extreem boos worden als ze kritiek krijgen of onvoldoende erkenning. Dat noemt men ook “narcistische woede”. Die woede kan de vorm aannemen van een regelrechte explosie, maar evenzeer uit de narcist zijn kwaadheid in passieve agressie.
  • Door hun behoefte aan macht en controle zijn narcisten snel jaloers. Als ze in een relatie zitten, hebben ze doorgaans angst om verlaten te worden, wat die drang naar macht en controle alleen maar vergroot.
  • Ook zal een narcist zwart-witdenken. Hij kent geen nuance. Als je één keer iets negatief hebt gezegd of gedaan, dan ben je een slecht persoon. Een narcist kan niet zowel positieve als negatieve aspecten zien in één situatie.

Lees ook: Gaslighting: de manipulatietechniek van narcisten

Bronnen:
https://www.psyq.nl
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram