Liposuctie helpt obese vrouwen niet

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
liposuctie.jpg

nieuws Mensen met overgewicht hebben geen baat bij liposuctie als ze de kans op diabetes, hypertensie en hartziekten willen verkleinen. Ze zullen gewoon op de 'ouderwetse' manier moeten lijnen, concluderen onderzoekers van Washington University in the New England Journal of Medicine van 17 juni.

De studie beschrijft de medische conditie van vijftien obese vrouwen, bij wie ongeveer 10 kilo abdominaal vet per persoon werd verwijderd. Van de vijftien vrouwen hadden acht vrouwen een normale glucosetolerantie en zeven vrouwen hadden diabetes type 2. Na tien tot twaalf weken bleek de insulinegevoeligheid van de lever, de spieren of het vetweefsel onveranderd ten opzichte van vóór de ingreep. Ook bleef het lipidengehalte in het bloed, de bloeddruk en de hoeveelheid markers voor ontstekingen gelijk.

Bij liposuctie wordt subcutaan vet verwijderd, maar de vetcellen in andere weefsels, zoals de lever en het hart, blijven aanwezig. De onderzoekers denken dat daarom het metabolisme van de proefpersonen niet verbeterde. Door diëten ontstaat echter een negatieve energiebalans, waardoor het aantal en de grootte van vetcellen afneemt en er wel metabool voordeel te behalen is.

De onderzoekers zijn echter niet negatief over liposuctie. Want al is liposuctie geen oplossing voor hart- en vaatziekten bij obesitas, deze resultaten geven volgens hen in ieder geval aan dat het wegzuigen van een grote hoeveelheid overtollig vet veilig is.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram