Zorgt wintertijd voor depressies ?

123-winteruur-9-16.jpg

nieuws De omschakeling van zomer- naar wintertijd zorgt voor depressies. Dat besluiten onderzoekers van de universiteit van het Deense Aarhus in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Epidemiology. In de maand na de overschakeling van zomer- naar winteruur ligt het aantal mensen bij wie in het ziekenhuis een ernstige depressie wordt vastgesteld 8 % hoger dan wat men zou verwachten op basis van het aantal depressies voor de overschakeling.

De studie is gebaseerd op een analyse van gegevens van meer dan 185.000 gevallen van depressie in de periode 1995 tot 2012. Alhoewel de studie geen oorzakelijk verband kan aantonen, zijn de onderzoekers er vrij zeker van dat de omschakeling van zomer- naar wintertijd wel degelijk de oorzaak is van de toename, en niet bijvoorbeeld de vermindering van de daglengte of het slechtere weer.
Een mogelijke verklaring voor de toename van het aantal depressies is dat door de overschakeling naar de wintertijd het 's morgens één uur vroeger licht wordt, terwijl het 's avonds één uur sneller donker is. Mogelijk profiteren we minder van daglicht in de ochtend dan daglicht 's avonds, omdat we 's ochtends aan de ontbijttafel zitten, onder de douche staan of in de auto naar het werk gaan. Misschien heeft de omschakeling ook een negatief psychologische effect omdat het het begin is van het donkere, koude seizoen.

Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram