Artrose is reuma?

Laatst bijgewerkt: September 2015
artrose-schouder-2.jpg

nieuws Waar.
De definitie van reuma: 'Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat die niet worden veroorzaakt door ongeval of blessure.'

"Artrose? Dat is gewoon slijtage"
Veel mensen weten niet dat artrose ook reuma is: "Artrose? Dat is geen reuma, dat is gewoon slijtage. Dat krijg je altijd als je ouder wordt".

Een misverstand. Bij artrose verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Soms verdwijnt het helemaal. De botten schuren hierdoor over elkaar, wat veel pijn veroorzaakt.
Ja, overbelasting van de gewrichten kan een oorzaak zijn van artrose. En ja, in min of meerdere mate krijgen we allemaal last van deze ziekte, omdat we 'slijten'.
Maar daarom is artrose nog niet simpelweg slijtage te noemen. In Nederland hebben ruim 650.000 mensen artrose. Het merendeel is ouder dan 45. Maar er zijn ook 25.000 mensen tussen 25 en 44 jaar met artrose. Hoe kan dat? En waarom heeft de een er veel meer last van dan de ander, bij eenzelfde leefstijl?

Een vorm van reuma
Veel over de oorzaken van artrose is nog onbekend. Men weet alleen dat het een samenspel is van factoren: erfelijkheid, zware arbeid of intensief sporten, overgewicht en ook als gevolg van een andere vorm van reuma.

Kortom: artrose is een aandoening van het bewegingsapparaat en wordt zeker niet altijd veroorzaakt door een ongeval of blessure, en is dus een vorm van reuma.

zie ook rubriek reuma


bron: Reumafonds


verschenen op : 29/08/2004 , bijgewerkt op 23/09/2015
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt