Seksualiteit na hartinfarct

Laatst bijgewerkt: October 2016 | 6 reacties
In dit artikel
Seksualiteit na hartinfarct

dossier Men vermoedt dat 30 tot 40% van de mensen met hart- en vaatziekten te kampen hebben met seksuele problemen (erectiestoornissen, orgasmeproblemen, verminderde libido...).

Erectiestoornissen.

koppel-ouder-170.jpg
De risicofactoren voor hart- en vaatziekten (zoals roken, hoge cholesterol, verhoogde bloeddruk, diabetes) kunnen ook aan de basis liggen van erectieproblemen. Erectiestoornissen kunnen dus een eerste aanwijzing zijn van een mogelijke hart- en vaatziekte, maar ook een gevolg van een dergelijke aandoening. Wanneer erectie uitblijft bij masturberen of wanneer de ochtenderectie achterwege blijft, dan kan dit wijzen op een onderliggende hart- en vaatziekte.
De arts kan in een dergelijk geval een erectiebevorderend geneesmiddel voorschrijven, een zg. PDES-remmer (zoals sildenafil, tadalafil of verdanafil). Deze geneesmiddelen verhogen niet het risico op een hartaanval. Wel moeten enkele voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen: deze geneesmiddelen worden beter niet gebruikt door mannen die lijden aan angor bij seks, minder dan 6 maanden na een beroerte of een hartaanval, ernstig hartfalen (met inspanningsapneu) en verlaagde bloeddruk (minder dan 90/50).
Bovendien mogen deze geneesmiddelen niet samen met vaatverwijdende middelen zoals nitraten worden genomen.

zie ook artikel : Erectieproblemen

zie ook artikel : Hartfalen

zie ook artikel : Beroerte ( Cerebro Vasculair Accident of CVA)

Seksuele activiteit

Personen met hart- en vaatziekten die zonder pijn in de borst kunnen tuinieren, wandelen of bed opmaken of vloer schrobben, hoeven geen angst te hebben dat vrijen te veel inspanning vereist. Dat laatste is overigens wel afhankelijk van de positie van de patiënt en ook van de status van de partner (vreemdgaan is meestal inspannender...).
Bovendien kan het inspanningsvermogen worden getraind en kan vrijen een plaats krijgen in het revalidatieprogramma na een hartaanval .
Patiënten die tijdens het vrijen pijn in de borst voelen, moeten overigens niet te snel angst hebben voor een hartaanval. Slechts 0,9% van het totaal aantal hartaanvallen zou volgens Amerikaanse cijfers voorkomen na de coïtus. Iemand vanaf vijftig jaar die niet rookt, geen diabetes heeft en geen infarct heeft gedaan, bedraagt 1 op de miljoen per uur. Bij wie eerder een hartinfarct doormaakte, bedraagt dit risico 1 op 100.000 per uur. Seksuele activiteit verdubbelt dus wel het risico, maar het blijft wel extreem klein. Wanneer er vaker seksuele activiteit is, zal het risico bovendien nog lager uitvallen.


zie alle artikelen in rubriek hart-en bloedvaten

Invloed van geneesmiddelen
Sommige geneesmiddelen (zoals statines en thiazidediuretica) kunnen een seksuele bijwerking (bv. beïnvloeding erectie) hebben. Maar meestal zal een verlaging van de dosis het probleem oplossen.

Bij twijfel
In geval van twijfel is het best om raad te vragen aan de behandelende arts. Via een inspanningssproef kan bv. het inspanningsniveau gemeten worden.

bron: Huisarts & Wetenschap, December 2003
verschenen op : 17/10/2016

6 reacties

Seksualiteit na hartinfarct

door henk, 9 August 2013 om 19:30

Ik wil graag met een vrouw of man praten wat hetzelfde heeft als mij in kontakt komen Sex niet goed en kort af met alles Ik geloof dat ik meer heb met een vrouw daar over te praten dan een man

Seksualiteit na hartinfarct

door anoniem, 14 October 2012 om 22:44

helemaal geen zin meer in seks, genegenheid, veel slapen, stemmingswisselingen, en ga zo maar verder, is dit door het hartinfart of kan dit ook zijn door de ouderdom (54) of stressfactor, ik ben radeloos, of is het gewoon dat hij niet meer in me is geintre

sex problemen

door anoniem, 13 February 2006 om 22:31

hebben me over 5j mijn eierstokken en baarmoedermoeten wegnemen heb over 2j een hartinfartgedaan heb nu heel weinig intresse in sex wat moet ik doen ben 54j antwoord aub

re: pdf

door PB, 29 March 2005 om 11:49

En als je nu eens op een publieke computer zit?? zoals in MIJN geval, waar acrobat niet geïnstalleerd is, en ik het gebruikersrecht niet heb om het te openen?? dus, ja HELAAS een pdf, ik kan het zelfs niet lezen, laat staan afdrukken.

bekijk alle 6 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt