ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Piekeren over je gezondheid is ongezond

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Slecht nieuws voor de hypochonders onder ons: piekeren over je gezondheid kan je echt ziek maken. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Bergen in Noorwegen, verschenen in het vakblad BMJ Open.
Zo’n vijf tot tien procent van de mensen die kerngezond zijn, vrezen dat ze vroeg of laat ziek zullen worden. Ironisch genoeg is het net dat gepieker dat gezondheidsproblemen in de hand kan werken. Hypochondrie, de angst voor ziektes, verhoogt het risico op een hartziekte met maar liefst 70 procent.

Die conclusie is gebaseerd op onderzoeksresultaten van meer dan zevenduizend Noren, verzameld tussen 1997 en 2009. Een team wetenschappers onder leiding van Iden Berge, verbonden aan het Noorse Sandviken University Hospital, nam de gegevens onder de loep en probeerden te achterhalen of er een verband is tussen angstklachten en hartziekten.

Over de periode van twaalf jaar kreeg 3 procent van de proefpersonen een ischemische (onvoldoende doorbloeding, nvdr.) hartziekte. Bij 6 procent van hen kwamen de hartklachten echter voort uit angst. Meer onderzoek is nodig om te zien in welke mate effectief worden veroorzaakt door angst voor de gezondheid of angst in het algemeen.

Berge neemt hypochondrie alvast serieus en moedigt dokters aan om dat ook te doen. “In het ziekenhuis zeggen we dat angst niet gevaarlijk is en patiënten gewoon hun leven moeten leiden. Nu weten nu dat angst op lange termijn schadelijke gevolgen kan hebben voor het lichaam”, klinkt het.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161107_02559692

Het Nieuwsblad
ad


pub