Nieuwe relatie? Doe een SOA-test voor u zonder condoom vrijt

Laatst bijgewerkt: december 2018
123-koppel-bed-kus-6-6.jpg

nieuws De afgelopen 10 jaar maken jonge Europeanen zich steeds minder zorgen over het risico om een soa op te lopen. In België vertaalt zich dit in een sterke toename van het aantal soa’s, die een reëel probleem voor de volksgezondheid blijven. Zo is het aantal gerapporteerde gevallen van chlamydia tussen 2003 en 2015 verviervoudigd en dat van syfilis zelfs verachtvoudigd.

Soa's, en vooral chlamydia, komen vaak in de leeftijdsgroep van 15 tot 35 jaar voor. Volgens schattingen is 1 op 20 jongeren en jongvolwassenen besmet met chlamydia. Wellicht is het typische relatiepatroon van kort op elkaar volgende, monogame relaties (seriële monogamie) daarvoor verantwoordelijk. In een nieuwe relatie wordt na een tijdje vaak het condoom weggelaten zonder zich voorafgaand te laten testen op soa's. Eén van de partners kan in een vorige relatie echter besmet geraakt zijn met chlamydia zonder daar iets van te merken. Want een besmetting met chlamydia geeft bij 80 % van de vrouwen en 60 % van de mannen geen klachten.
De gevolgen zijn nochtans niet min. Een onbehandelde chlamydia kan leiden tot bijbalontsteking bij mannen en ontsteking van het kleine bekken en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Chlamydia kan nochtans eenvoudig behandeld worden met antibiotica.

Soa-test
Daarom wil Sensoa jongvolwassenen tussen 15 en 35 jaar aanzetten zich te laten testen op soa's voor ze in een nieuwe relatie zonder condoom vrijen. Hiermee reageert Sensoa ook op een vaak voorkomend vooroordeel bij jongvolwassenen: u hoeft niet veel wisselende sekspartners te hebben om een soa te krijgen. Ook personen in vaste relaties hebben kans op een besmetting, indien een van hen ooit seks zonder condoom had.

Ook in volgende omstandigheden wordt een SOA-test aangeraden:
• Wanneer u zonder condoom hebt gevreeën en last krijgt van soa-symptomen zoals jeuk, wratjes, zweertjes, blaasjes, (meer of andere) afscheiding of pijn bij het plassen.
• Wanneer u zonder condoom hebt gevreeën met iemand die soa-symptomen had.
• Wanneer u zonder condoom hebt gevreeën met iemand van wie u niet zeker weet dat hij of zij geen soa heeft.
• Als u zwanger wilt worden of zwanger bent.
Ook door orale seks kunt u worden besmet met een soa. Breng uw arts hiervan op de hoogte zodat die uw keel kan onderzoeken.

Waar kunt u terecht voor een SOA-test?
Een SOA-test kan bij huisarts of gynaecoloog gebeuren.
Ziet u er tegenop om naar uw eigen huisarts te gaan, kies dan een andere arts. Er bestaan ook gespecialiseerde centra die hiv- en soa-testen afnemen: de hiv/soa-polikliniek van het ITG in Antwerpen en de S-Clinic van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel.
http://www.itg.be/itg/generalsite/Default.aspx?WPID=29&L=N&MIID=659
http://www.stpierre-bru.be/nl/service/autres/s.html

Op welke soa's moet u zich laten testen?
Bij een standaard soa-onderzoek wordt u meestal getest op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Uw huisarts zal bepalen op welke soa's u het best wordt getest op basis van uw risicoprofiel.

Zijn thuistests betrouwbaar?
Op dit moment zijn er nog geen betrouwbare soa-zelftests beschikbaar. Sensoa raadt daarom af om een zelftest te kopen via internet.

Hoe vaak moet u zich laten testen?
Hebt u veel wisselende seksuele contacten? Of hebt u als man seks met mannen? Laat u dan jaarlijks testen op soa's.