ad

Mag je de korsten van kaas opeten?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Mag je elke soort kaaskorst opeten? In de veronderstelling dat je die al lust … Het is een vraag die vaak gesteld wordt. Het antwoord hangt af van het type korst en er zijn sowieso een aantal voorzorgsmaatregelen die je moet respecteren.

Het gros van de kaaskorsten is eetbaar en zelfs ‘gezegend’ met een intense smaak die bepaalde gourmands voor niets zouden willen missen. Sommige korsten zouden zelfs heilzaam zijn voor de gezondheid (probiotica, penicilline). Andere kaasschillen daarentegen hebben geen smaak en moeten meteen richting vuilnisbak verdwijnen.

Zachte kazen
Er zijn zachte kazen met een witschimmelkorst of witflorakorst (camembert, brie, chaource, saint-marcellin) en er zijn zachte kazen met een gewassen (roodflora)korst (munster, maroilles). Daar is het principe eenvoudig: alle korsten zijn eetbaar.

Kazen van geperste wrongel
Geen probleem voor de kazen waarvan de wrongel niet gekookt is (reblochon, saint-nectaire, raclettekaas) of voor de blauwschimmelkazen (roquefort, fourme d’ambert, bleu d’Auvergne). Tenzij wanneer de korst bedekt is met een laagje was, plastic of paraffine, dan is ze natuurlijk niet eetbaar.

De korst van kazen met een geperste wrongel die wel is gekookt zoals bijvoorbeeld Comté, Emmentaler, Parmezaanse kaas, heeft weinig smaak- en voedingswaarde. Maar je kunt ze wel toevoegen als smaakmaker tijdens de kooktijd van bepaalde schotels. In een soep bijvoorbeeld: een korst van Parmezaanse kaas laten meekoken in een minestrone, of een emmentalerschil in een uiensoep.

Let op!
Denk eraan dat een kaaskorst altijd een bacteriële besmetting kan veroorzaken, hoewel zoiets maar zeer zelden voorkomt, behalve bij kazen bereid op basis van rauwe melk! Aan zwangere vrouwen wordt in elk geval afgeraden om de korsten van kaas op te eten.

Lees ook: Mag men de korsten van kaas opeten?

Lees ook: Stop met korst van kazen weg te gooien


bron: Barbara Simon

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub