Heb je al gehoord over nocebo-effect?

123-hoofdpijn-migraine-4-25.jpg

nieuws Iedereen kent het placebo-effect (afgeleid van het Latijnse woord ‘placere’, wat 'behagen' betekent). Dat wil zeggen dat een substantie zonder actief bestanddeel een verbetering van de gezondheidstoestand tot stand brengt door een psychologisch effect.
Het nocebo-effect (van het Latijns ‘nocere’, wat 'beschadigen' of 'pijn doen' betekent) is gewoon het tegenovergestelde.
Een beetje toelichting.

Een negatief gegeven over een bepaald geneesmiddel, bijvoorbeeld gewoon al het lezen van de mogelijke bijwerkingen, kan een niet te onderschatten rol spelen bij de manier waarop de patiënt het geneesmiddel ervaart of aanvoelt. Stel dat men hem een tablet geeft en erbij vermeldt dat die hoofdpijn kan veroorzaken, dan verhoogt de waarschijnlijkheid dat die patiënt daar ook daadwerkelijk last van heeft. Zelfs al bevat die tablet een poeder dat geen enkel effect heeft!

Het nocebo-effect kan een ziekte ook verergeren, zeker wat de symptomen zoals pijn betreft. Het anticiperen erop gelinkt aan de angst dat het zich zal voordoen, heeft als risico dat de intensiteit wordt gaccentueerd.

Een rustig en open gesprek met de arts en/of de apotheker is noodzakelijk om een dergelijk nocebo-effect te beperken. Het zorgt ervoor dat de patiënt geïnformeerd is en ook gerustgesteld wordt vooral wat de bijwerkingen van een geneesmiddel of van een meer algemene behandeling betreft.

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram