Sensoa herneemt campagne 'Share love, geen Soa'

123-AC-condomen-kleuren-09-15.jpg

nieuws Een overgrote meerderheid van de Belgen denkt geen risico te lopen om besmet te geraken met een soa (seksueel overdraagbare aandoening) of hiv. Dit blijkt uit een studie die door IPSOS bij meer dan duizend Belgen werd uitgevoerd in opdracht van de organisator van de eerste ‘Maand van de Preventie’ van soa’s, Durex, met de steun van Sensoa en het ‘Plate-Forme Prévention Sida’.

Hoewel de grote meerderheid denkt voldoende geïnformeerd te zijn over deze aandoeningen, blijkt de kennis over soa’s, hoe je ze oploopt en wat de risico’s zijn, tekort te schieten.
Tijdens de ‘Maand van de Preventie’ wordt daarom, samen met deelnemende apothekers, de aandacht gevestigd op preventie van soa’s en hiv waarbij het dragen van een condoom essentieel is.

Stijgende cijfers
De cijfers liegen er niet om: er is in België een sterke toename vastgesteld in het aantal diagnoses van soa’s. Zo is het aantal gerapporteerde gevallen van chlamydia tussen 2003 en 2015 verviervoudigd en dat van syfilis zelfs verachtvoudigd. Tegelijkertijd is ook het aantal uitgevoerde tests toegenomen. Het aantal hiv diagnoses is stabiel, maar blijft verontrustend: 2,8 nieuwe gevallen per dag in België.
Hoewel het aantal vastgestelde soa’s een verontrustende stijging kent, blijkt uit deze studie dat 9 Belgen op 10 geen enkel risico denkt te lopen om met één van de belangrijkste soa’s (chlamydia, syfilis en gonorroe) of hiv besmet te geraken. In Vlaanderen stijgt het cijfer zelfs tot 95%.
Ouderen denken ook minder blootgesteld te zijn aan het risico: 93% van de 45 – 54 jarigen denkt geen risico te lopen tegenover 82% van de 16 – 24 jarigen.

Gebrekkige kennis
De studie wijst eveneens uit dat de helft van de Belgen voldoende denkt te weten over de belangrijkste soa’s en dat zelfs 7 op 10 Belgen denkt genoeg te weten over hiv en aids. Maar is dit ook zo?

Soa’s en besmetting
1 op de 4 Belgen geeft aan geen idee te hebben van de manier waarop de belangrijkste soa’s worden overgedragen.
Hoewel 86% van de Belgen weet dat onbeschermde seks een risico vormt om hiv op te lopen, weet 1 op de 3 Belgen dit niet voor wat betreft de belangrijkste soa’s en dit terwijl onbeschermde seks risico nummer 1 blijft voor alle soa’s. Jongeren zijn minder goed op de hoogte dan ouderen op dit vlak.

Ruim 65% van de Belgen weet niet dat orale seks een risico vormt voor het oplopen van soa’s, tegenover 57% wat betreft hiv.
Slechts een kleine meerderheid (57%) van de Belgen is bewust van het feit dat het in aanraking komen met sperma, vaginaal vocht of voorvocht al voldoende is om besmet te worden.

• Verminderde vruchtbaarheid als gevolg
De meerderheid weet niet welke soa’s tot verminderde vruchtbaarheid kan leiden. Meer dan de helft (54%) antwoordt dat ze ‘geen idee’ hebben. Bij de jongst ondervraagden (16-24 jaar) geeft zelfs niet minder dan 2 op 3 aan hier geen idee van te hebben. Respectievelijk 27% en 21% geeft correct aan dat dit een gevolg kan zijn van chlamydia of gonorroe.

• Meest voorkomende soa
Momenteel is chlamydia de meest voorkomende soa in België, gevolgd door gonorroe en syfilis. Bijna de helft van de Belgen (45%) heeft echter geen idee welke soa het meest voorkomt. Slechts 27% geeft correct aan dat dit chlamydia is.

• Preventie van soa’s
Hoewel 9 op 10 zich wel degelijk bewust is van het feit dat het gebruik van een condoom het beste preventiemiddel is tegen soa’s en hiv, gelooft nog steeds 1 op de 4 Belgen onterecht dat het niet penetreren bij onbeschermde seks bescherming biedt tegen de belangrijkste soa’s.
Belgen mogen dan wel denken er voldoende over te weten, de studie toont aan dat de kennis over de belangrijkste soa’s en aids, de manieren waarop deze aandoeningen worden overgedragen, de mogelijke preventiemaatregelen en de risico’s, te wensen over laat.

'Maand van de Preventie': dichten van de kloof tussen perceptie en werkelijkheid
Om de duidelijke kloof tussen wat mensen denken te weten en wat ze in werkelijkheid echt weten te dichten, is een betere voorlichting naar het grote publiek toe essentieel. Daarom werkt Durex samen met de twee grootste soa- en aidspreventie verenigingen in België: Sensoa en het ‘Plate-Forme Prévention Sida’.

Dat is ook de reden waarom Sensoa opnieuw uitpakt met de campagne “Share Love, geen soa” . Verder staat er een testweek gepland eind november waarbij gefocust op hiv-testen bij homomannen.
Dankzij hun nauwe relatie met de Belgische bevolking en hun adviserende rol spelen apothekers een belangrijke rol in deze preventie. Daarom wordt tijdens deze 'Maand van de Preventie' brochures verspreid via de apotheken. Bovendien doneert Durex een gratis condoom aan de verenigingen (Sensoa en het ‘Plate-Forme Prévention Sida’) bij elke aankoop van een Durex product, om het gebruik van condooms te linken aan soa- en aidspreventie.

Naast deze acties in de apotheken, worden tijdens deze maand ook condooms en rode linten verdeeld in de belangrijkste treinstations van het land. Via een Facebook-campagne worden tijdens de ‘Maand van de Preventie’ informatiefilmpjes verspreid om het grote publiek te sensibiliseren en in het bijzonder jongeren wat betreft het gebruik van condooms.

Seksualiteit.be
Allesoverseks.be

Met deze campagne wil Sensoa jongvolwassenen sensibiliseren om zich te laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) voor ze in een nieuwe relatie het condoom willen weglaten. Want soa’s en dan vooral de soa chlamydia komt vaak voor in de leeftijdsgroep van 15 tot 35 jaar.

Wellicht is het typische relatiepatroon van opeenvolgende, monogame relaties (‘seriële monogamie’) daar mee voor verantwoordelijk. In een nieuwe relatie wordt na een tijdje namelijk vaak het condoom weggelaten zonder zich voorafgaand te laten testen op soa. Nochtans kan één van de partners in een vorige relatie besmet zijn met chlamydia zonder daar ooit iets van te merken.

‘Je hoeft geen slet of player te zijn om een soa te krijgen’
De slogans op de affiches counteren het vooroordeel dat enkel wie seks heeft met (veel) wisselende sekspartners, kans loopt op een soa. Veel jongvolwassenen worden wellicht besmet in een relatie. ‘Je hoeft geen slet of player te zijn om een soa te krijgen’ luidt het in de campagnebeelden. Ironisch genoeg komen de slogans uit de monden van personen die er allesbehalve uitzien alsof ze er een promiscue seksleven op nahouden. Alsof dat al op iemands uiterlijk af te lezen valt... Ook personen in vaste relaties hebben kans op een besmetting, indien één van hen ooit seks zonder condoom had. De remedie is simpel: laat je testen bij je huisarts of gynaecoloog voor je het condoom weglaat.

Chlamydia, de ‘stille’ soa
Chlamydia geeft bij 80% van de besmette vrouwen geen klachten, bij mannen is dat bij 60%. Volgens schattingen zijn 1 op 20 jongeren en jongvolwassenen besmet met chlamydia. De gevolgen zijn niet min. Een onbehandelde chlamydia kan leiden tot bijbalontsteking bij mannen en ontsteking van het kleine bekken of Pelvic Inflammatory Disease (PID) en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Chlamydia kan nochtans eenvoudig behandeld worden met antibiotica.

www.seksualiteit.be/sharelove
www.sensoa.be/sharelove

bron: www.durex.be

Laatst bijgewerkt: oktober 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram