ad

Beschermt besnijdenis tegen SOA?

Laatst bijgewerkt: november 2016
123-besnijd-circumc-11-16.jpg

nieuws Volgens een nieuwe overzichtsstudie in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Microbiology and Infection heeft besnijdenis voor de meeste mannen meer voor- dan nadelen.
De studie analyseert gegevens uit drie onderzoeken die werden uitgevoerd in Afrika in gebieden waar veel seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomen.

• Besnijdenis verlaagt de kans op Hiv bij heteroseksuele en misschien ook bij homoseksuele mannen.
• Besnijdenis verlaagt de kans op een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV) bij heteroseksuele mannen en hun vrouwelijke partners.
• Besnijdenis verlaagt mogelijk de kans op andere seksueel overdraagbare aandoeningen zoals herpes en syfilis bij heteroseksuele mannen.

Anderzijds blijkt besnijdenis geen ernstige bijwerkingen te veroorzaken (vooral wanneer uitgevoerd bij kinderen) en geen effect te hebben op de gevoeligheid en het seksueel genot.

De onderzoekers besluiten dat besnijdenis meer voor- dan nadelen heeft, althans in gebieden met een hoog risico op seksueel overdraagbare aandoeningen. De onderzoekers benadrukken dat de gegevens daarom niet mogen veralgemeend worden tot streken met een minder hoog risico.


ad


pub