Stress verhoogt kans op obesitas bij kinderen

Laatst bijgewerkt: oktober 2016
123-labo-cortisol-test-bloed-11-16.jpg

nieuws Gezonde kinderen met grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol in het lichaam hebben bijna tien keer zo veel kans op obesitas als kinderen met normale stresshormoonspiegels. Dit blijkt uit onderzoek in het Erasmus MC in Rotterdam.

De studie onderzocht de chronische cortisolconcentratie in het hoofdhaar van ruim 3.000 kinderen van circa 6 jaar oud. Op basis van die concentratie werden ze ingedeeld in vijf groepen.
In de groep kinderen met de hoogste cortisolspiegels bijna 10 maal zoveel obesitas voor kwam vergeleken met de kinderen met lage spiegels. Daarnaast bleek dat vet ook meer in de buikstreek te zitten, wat ongunstig is voor de gezondheid.

De studie toont aan dat het stresshormoon cortisol mogelijk een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van obesitas. Het is nog onduidelijk hoe het komt dat bij deze kinderen de cortisolspiegel zo hoog is. Cortisol kan verhoogd raken door onder meer psychische spanning (bijvoorbeeld door pesten), tekort aan slaap, ontstekingen en te suikerrijke voeding. Deze vragen moeten in vervolgonderzoek worden beantwoord.


WIN 1 JAAR GRATIS METARELAX WIN 1 JAAR GRATIS METARELAX
mededeling MetaGenics

Drukte? Spanning? Zenuwen? Met MetaRelax® duw je ze allemaal van je af! Doe mee en WIN 1 JAAR GRATIS MetaRelax® t.w.v. €180!

DOE MEE & WIN >>

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram