Omgevingsfactoren mogelijk van invloed op ontwikkeling dementie

Laatst bijgewerkt: oktober 2016
123-vr-ouder-dement-senior-10-16.jpg

nieuws Er is een nieuwe lijst beschikbaar van omgevingsfactoren die mogelijk van invloed zijn op de ontwikkeling van dementie. Hoogspanningsleidingen, een vitamine D-tekort of blootstelling aan luchtverontreiniging zijn voorbeelden van factoren die een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Edinburgh, meldt Nationale Zorggids.

Voor de nieuwe lijst van omgevingsfactoren screenden de onderzoekers bijna vijfduizend verschillende onderzoeken. Tot nu toe werd er bij onderzoek naar dementie vooral gekeken naar de gevolgen van een bepaalde levensstijl of andere leeffactoren, zoals roken, diabetes en depressie. Een derde van het risico op dementie is tot nu toe niet te verklaren. Daarom willen de onderzoekers bekijken welke andere factoren invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van dementie.

Alhoewel de gegevens over een verband tussen omgevingsfactoren en dementie nog zwak zijn, is dit volgens de onderzoekers een belangrijke piste omdat het grotendeels om vermijdbare factoren gaat.

Bronnen:
https://www.nationalezorggids.nl/ggz/nieuws/34247-omgevingsfactoren-mogelijk-van-invloed-op-ontwikkeling-dementie.html
http://www.ed.ac.uk/news/2016/dementia-study-lists-everyday-risk-factors
http://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12877-016-0342-y
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram