Eén op de vijf Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen

Laatst bijgewerkt: oktober 2016
logo-awel-10-16.jpg

nieuws Eén op de vijf Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen. Maar 55 procent praat er niet over. Bij 39 procent is dat omdat ze zich schamen over hun problemen, bij 34 procent omdat ze zichzelf de schuld geven van hun problemen.

Dat blijkt uit een onmine onderzoek van onderzoeksbureau iVox bij een representatieve steekproef van 1685 Vlamingen, waaronder 1000 jongeren van 16 tot 30.
Zestig procent van de jongeren met psychische problemen klopt ook niet bij hun ouders aan. 56 procent omdat ze er met niemand over willen praten, 36 procent omdat ze hun ouders niet willen opzadelen met hun problemen, 34 procent omdat ze denken dat hun ouders hen toch niet zullen begrijpen.

Verder blijkt dat 70 procent van de jongeren met psychische problemen de stap naar hulp niet zet. 36 procent van de jongeren weet wel waar ze terecht kunnen, maar 54 procent vindt hulp zoeken overdreven en 34 procent vindt de hulp te duur. Vinden ze toch de weg naar hulp, dan is dat in 55 procent van de gevallen via familie, vrienden of kennissen.

Meer informatie vind u op www.awel.be


pub