ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Dit zijn de meest voorkomende ergernissen bij lang getrouwde koppels

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Net samen of dertig jaar getrouwd: elk koppel heeft wel zijn probleempjes. Relatietherapeute Sara Schwarzbaum heeft nu de meest voorkomende ergernissen bij lang getrouwde koppels op een rijtje gezet.

Als je dertig jaar getrouwd bent, is het logisch dat er al eens wat strubbelingen zijn”, zegt Sara Schwarzbaum, huwelijkstherapeute en eigenaar van Couples Counseling Associates in Chicago. “Als je lang getrouwd bent, denk je dat je elkaar door en door kent. Maar niets is minder waar. Mensen veranderen naarmate ze ouder worden, ze zijn niet meer dezelfde als dertig jaar geleden. Op termijn kan je als koppel uit elkaar groeien en stapelen de misverstanden zich op. Zo’n koppels moeten opnieuw aangewakkerd worden om elkaar te ontdekken en nieuwe dromen te koesteren.”

Dolverliefd
Maar er zijn nog andere problemen. “Als je dolverliefd bent, negeer je onbewust elkaars slechte gewoonten”, zegt Rachel Sussman, een psychotherapeut en relatie-experte. “Maar negeren is niet hetzelfde als vergeten. Na jaren huwelijk, kan je die irritante gewoonten van je partner niet langer negeren en ga je je steeds meer ergeren. Als je dat combineert met nieuwe gewoonten die je ontwikkelt naarmate je ouder wordt,kan dat leiden tot heel wat huwelijksproblemen.”

Communicatieproblemen
Je zou denken, na jaren samenzijn dat koppels elkaar met één blik begrijpen. Maar opnieuw waarschuwt therapeute Sara Schwarzbaum voor de gevaren. “Vaak zijn koppels die dertig jaar of langer getrouwd zijn, best ongelukkig omdat ze niets meer samen doen. Hun leven staat in het teken van (klein)kinderen en van zodra die het huis uit zijn, weten ze niet meer wat doen met hun vrije tijd. Voor ze op pensioen waren, waren de taken goed verdeeld: de man ging werken, de vrouw deed hetzelfde en zorgde voor het huishouden. Na hun pensioen ligt dat enigszins anders.”

Financiële problemen
Verder geeft Schwarzbaum nog enkele oorzaken waarom lange getrouwde koppels elkaar naar de keel vliegen:

* Het overvloedige gebruik van alcohol, geneesmiddelen of drugs, is eveneens een reden tot problemen.

* Sommige koppels hebben een andere visie op hun seksleven. Na jaren huwelijk is het mogelijk dat het seksleven niet meer optimaal is. Een ander verwachtingspatroon kan leiden tot strubbelingen.

* Niet iedereen houdt er een spaarboekje op na. Een ander verwachtingspatroon of levensgewoonte zorgt voor de nodige stress in de slaapkamer.

* Gewichtstoename. Op latere leeftijd kan het al eens gebeuren dat je partner enkele kilootjes bijkomt. Of je man of vrouw daar blij mee is, is nog maar de vraag.

* Kinderen. De kinderen mogen dan al het huis uit zijn, toch kunnen ze nog steeds voor problemen zorgen. Een andere opvatting over de financiële ondersteuning of materiële hulp kan leiden tot heel wat ergernissen.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160124_02086433

Het Nieuwsblad
ad


pub