ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Hoe gezond is seks nu eigenlijk?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

'Seks is gezond, roken niet', werd gereageerd op minister Maggie De Block, die vindt dat als zestienjarigen seks mogen hebben, ze ook oud genoeg moeten worden geacht om zelf te beslissen of ze roken of niet. De hashtag #seksisgezond werd trending op sociale media, maar hoe gezond is het liefdesspel nu eigenlijk?

Tik 'seks' en 'gezond' in op een zoekmachine en het lijkt alsof je de ultieme kuur hebt gevonden tegen stress, overgewicht en slapeloosheid. Want ook volgens het internet is seks gezond, in de eerste plaats voor je hart. "Seks is goed voor je hart, vooral als je een goede partner hebt en goed in je vel zit", zegt cardioloog Christaan Vrints van de Universiteit Antwerpen. "Je kan regelmatig seks hebben vergelijken met regelmatig sporten, maar net als met sporten kan het ook gebeuren dat mensen die verborgen coronaire aandoeningen hebben, een hartaanval krijgen van seks, zeker als er een hevige inspanning geleverd wordt waarbij veel adrenaline vrijkomt. Patiënten met hartproblemen maken zich hier wel eens zorgen om, maar doorgaans zeggen we: als je een trap kan oplopen, is het risico zeer laag. Het gebeurt ook eerder zelden dat iemand een hartaanval krijgt in bed. Je kan het zeker niet vergelijken met roken, dat veel meer dramatische gevolgen heeft".

Maar seks is niet alleen een fysieke zaak: het emotionele aspect is zeker zo belangrijk. "Seks, op voorwaarde dat het met toestemming en vrijwillig gebeurt, is een belangrijke vorm van intimiteit tussen twee mensen", zegt Lies Verhetsel, psychologe verbonden aan voorlichtingsorganisatie Sensoa. "Die intimiteit is belangrijk voor de binding tussen twee mensen: door seks komt het hormoon oxytocine vrij, dat een gevoel van hechting en verbinding veroorzaakt. Seksualiteit is natuurlijk niet zoals gezond eten, waarbij je zwart op wit kan aantonen wat dat doet met je lichaam. Maar onderzoek heeft wel al uitgewezen dat wie niet geknuffeld wordt, niet aangeraakt wordt, daar moeilijkheden door ontwikkelt. Op gebied van hechting en intimiteit is seks dus zeker gezond".

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160125_02088443

Het Nieuwsblad
ad


pub