ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Deze drie soa's worden steeds moeilijker te genezen

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Gonorroe, syfilis en chlamydia zullen steeds moeilijker te genezen te zijn, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). De bacteriën die deze ziektes veroorzaken, worden steeds meer resistent tegen de antibiotica waarmee ze behandeld worden.

De meeste gevallen van gonorroe, syfilis of chlamydia kunnen genezen worden met een antibioticakuur. Maar volgens een nieuw rapport van de WGO zouden deze antbiotica binnen enkele jaren niet meer helpen wanneer de bacteriën die deze soa's veroorzaken, steeds resistenter worden. 

"Wanneer deze soa's niet herkend of behandeld worden, kunnen ze resulteren in serieuze complicaties en gezondheidsproblemen op lange termijn, vooral bij vrouwen, zoals ontsteking van het bekken, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en miskramen. Gonorroe en chlamydia kunnen onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen veroorzaken", zegt het rapport van de WGO.  Jaarlijks krijgen ongeveer 200 miljoen mensen te maken met deze soa's. Van gonorroe zijn er al stammen gevonden die resistent zijn tegen antibiotica, voor chlamidya en syfilis is deze resistentie nog eerder zeldzaam.

 

De WHO geeft dokters nieuwe richtlijnen om deze soa's te behandelen met de antibiotica -of een combinatie van verschillende antibiotica - die nog  werken en waarschuwt patiënten om zich aan de correcte dosis te houden. In het rapport wordt ook vermeld dat het correct gebruik van condooms de meest efficiënte manier is om deze soa's te voorkomen.

Artikel uit Het Nieuwsblad


Het Nieuwsblad
ad


pub