Dagelijkse lunch

jeroeenM-teaser-boek_401.jpg

recepten Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar, het is een oude en bekende spreuk!

Dat het ontbijt een belangrijke maaltijd is, weet ondertussen iedereen. Maar ook de lunch mag niet stiefmoederlijk behandeld worden! Het middagmaal geeft ons de nodige energie om de rest van de dag goed te functioneren … Het gemakkelijkste is natuurlijk snel een boterham of een broodje met wat kaas of charcuterie naar binnen werken. En in het beste geval komt daar nog een blaadje sla of een schijfje tomaat aan te pas. Maar er zijn tal van alternatieven om die maaltijd op een gezondere manier in te vullen: een slaatje of een soep bijvoorbeeld die je ook kunt meenemen naar je werk. Zo’n lunch met meer inhoud en allure vraagt uiteraard ook extra werk, planning en voorbereiding. Maar de smaak is des te beter en het plezier des te groter.

De inspiratie werd deze keer gehaald bij Jeroen Meus, de chef-kok die zijn volk leerde koken (of was dat Piet ...). In zijn nieuwe boek legt hij uit hoe je dagelijks kookt ‘met gezond verstand’. Wij vonden er vier leuke lunchideetjes: een take away salade, een bulgursalade, een vegetarische cheeseburger en een winterse pompoensoep.

Take-Away Salade van tarwekorrels en komijnkaas

Take-awaySaladeGestoomdeTarweKomijnkaas-12_331.jpg
Voor 4 personen

Bereidingstijd: 35 minuten

Extra materiaal
› een grove groenterasp
› 4 grote bokalen met deksel

Ingrediënten
• 600 ml groente- of kippenbouillon
• 400 g voorgestoomde tarwekorrels (bijvoorbeeld Ebly)
• 300 g zure room
• 2 eetlepels graanmosterd
• 4 eetlepels honing
• 2 eetlepels wittewijnazijn
• 100 g walnoten
• 4 lente-uitjes
• 1 komkommer
• 400 g kerstomaten (in verschillende kleuren)
• 300 g rammenas
• 300 g komijnkaas (dikke plak)
• 100 g rucola
• 2 takjes dragon
• paar takjes koriander
• peper van de molen
• zout

Bereiding
- Verwarm de bouillon. Je kunt de tarwekorrels ook koken in water met een snuif zout.
- Giet de tarwekorrels bij de bouillon en breng aan de kook op een zacht vuur. Gaar de korrels zoals aangegeven op de verpakking (doorgaans 10 minuten).
- Giet af in een grote zeef en koel even onder koud water. Meng de zure room met de graanmosterd, de honing en de azijn. Kruid met versgemalen peper en zout. Hak de walnoten in stukken en roer ze door de saus.
- Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in fijne ringen.
- Snijd de ongeschilde komkommer overlangs in vieren. Lepel er de zaadlijsten uit – je krijgt anders te veel vocht in je salade – en snijd het vruchtvlees in blokjes van 1/2 cm breed.
- Snijd de kerstomaten in tweeën of in vieren.
- Schil de rammenas en rasp het vruchtvlees met een grove groenterasp.
- Snijd de korst van de komijnkaas.
- Snijd de kaas in dobbelstenen.
- Spoel de blaadjes rucola en laat ze uitlekken.
- Pluk de blaadjes dragon en koriander van de stelen.
- Vul eerst de bodem van de bokaal met dressing. Schep er de tarwe bovenop, dan alle groenten, de rucola en de kruiden en eindig met de kaasblokjes. Meng pas wanneer je aan je lunch begint. Je kunt de bokaal ook gewoon goed schudden en omdraaien op je bord. Of direct uit de bokaal eten, wat je maar wilt. Een brede bokaal of jar is sowieso het gemakkelijkst.

Vegetarische cheeseburger met Jeroens burgersaus

VegetarischeCheeseburger-48_331.jpg
Voor 4 personen (+ extra saus, omdat ze zo lekker is)

Bereidingstijd: 60 minuten

Extra materiaal
› een grillpan
› 4 satéstokjes

Ingrediënten
• 1 aubergine
• 1 grote ui
• 2 eieren
• arachideolie of druivenpitolie
• 100 g bloem
• snuifje paprikapoeder
• 100 g paneermeel
• 4 sneetjes belegen kaas
• 1/2 krop ijsbergsla
• 1 tomaat
• 1 grote zoetzure augurk
• 4 hamburgerbroodjes

Voor Jeroens burgersaus
• 2 eierdooiers
• 1 eetlepel scherpe mosterd
• dragonazijn
• 1/2 teentje knoflook
• 200 ml neutrale olie (bijvoorbeeld arachideolie of druivenpitolie)
• 1 grote zoetzure augurk
• 1,5 eetlepel ketchup
• handvol kant-en-klare gebakken uitjes
• snuifje cayennepeper
• snuifje gerookt paprikapoeder
• peper van de molen
• zout

Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Snijd de aubergine in dikke, schuine plakken. Pel de ui en snijd hem in dikke plakken. Wrijf ze in met olie.
- Klop de eieren los met een scheutje olie voor het paneren. Doe de bloem in een tweede schaal. Kruid ze met versgemalen peper, zout en paprikapoeder. Strooi het paneermeel in een derde schaal.
- Haal de plakken aubergine eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel.
- Laat een grillpan gloeiend heet worden.
- Verhit een tweede, grote pan met 1 tot 2 cm olie, op een hoog vuur.
- Bak de uien aan beide kanten in de grillpan. Leg ze op een bakplaat met bakpapier of een bakmatje.
- Bak de aubergines aan beide kanten goudbruin in de pan met olie. Leg ze ook op de bakplaat.
- Gaar de uien en aubergines 30 minuten in de oven.
- Haal ze uit de oven, verdeel er de kaas over en zet ze opnieuw in de oven tot de kaas gesmolten is.
- Doe de eierdooiers in een maatbeker met de mosterd, een scheutje lauw water en een scheut dragonazijn.
- Pel de knoflook, snipper hem fijn en voeg toe. Mix, en giet er de olie in een fijn straaltje bij. Ga af en toe op en neer met de mixer.
- Snijd 1 augurk grof. Doe hem bij de mayonaise, samen met de ketchup en de gebakken uitjes, en mix opnieuw. Kruid met cayennepeper en gerookt paprikapoeder. Proef.
- Snipper de ijsbergsla. Snijd de tomaat en de augurk in plakjes.
- Snijd de broodjes doormidden en rooster ze even.
- Smeer een laagje saus op de bodem van een broodje. Leg er een plak ui met kaas, een plak tomaat en wat ijsbergsla op. Druppel er saus over en leg er een plak aubergine met kaas bovenop en wat zoetzure augurk.
- Smeer de binnenkant van het ‘deksel’ van je broodje in met saus en zet de burger vast met een satéprikker.

Bulgursalade met veel groenten en granaatappel

Bulgur salade Groenten Granaatappel-19_331.jpg
Voor 4 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten
• 800 ml groentebouillon
• 400 g bulgur
• 1 granaatappel
• 1 komkommer
• 6 lente-uitjes
• 20 kerstomaten
• 2 rijpe avocado’s
• 1/2 citroen
• snuifje komijnpoeder
• snuifje gerookt paprikapoeder
• 100 g gezouten geroosterde pindanoten
• paar takjes koriander
• paar takjes munt

Voor de plattekaassaus
• 200 g plattekaas
• 2 eetlepels vloeibare honing
• olijfolie
• 30 g verse gember
• peper van de molen
• (grof) zout (bijvoorbeeld fleur de sel)

Bereiding
- Verwarm de groentebouillon.
- Doe de bulgur in een pot en giet er hete bouillon over.
- Breng de tarwekorrels aan de kook en laat ze zachtjes de bouillon opslorpen; reken op ongeveer 8 minuten.
- Giet de korrels in een zeef en spoel ze onder koud water.
- Doe de bulgur in een ruime schaal en zet opzij.
- Snijd de granaatappel in tweeën. Houd elke helft boven een schaal en klop met een stevige houten lepel of een stamper van een vijzel op de bolle kant; de pitten springen er zo uit. Vis er wel de velletjes uit.
- Snijd de ongeschilde komkommer overlangs in tweeën. Lepel er de zaadlijsten uit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
- Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringen.
- Snijd de kerstomaten middendoor.
- Snijd de avocado’s in tweeën. Wrik de helften van elkaar en verwijder de pit. Snijd de helften nogmaals in tweeën, trek er het vel af en snijd het vruchtvlees in plakjes.
- Meng voor de dressing de plattekaas met de honing en wat olijfolie. Schil de gember en rasp bij de plattekaas.
- Druppel wat olijfolie en citroensap over de bulgur. Kruid met versgemalen peper, een snuifje komijnpoeder en wat zout. Meng en proef of de smaken goed zitten.
- Strooi er de blokjes komkommer, de kerstomaten en de lente-uitjes bij, en de plakjes avocado.
- Kruid met een snuif gerookt paprikapoeder en wat grof zout. Druppel er nog een beetje olijfolie over.
- Hak de pindanoten en strooi ze samen met de granaatappelpitten over de groenten. Eindig met blaadjes koriander en munt.
- Druppel er wat plattekaasdressing over, en geef er de rest apart bij.

Pompoensoep met kaasblokjes en croutons

Pompoensoep-10_331.jpg
Voor 4 personen (+ extra soep om in te vriezen)

Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten
• 3 l groente- of kippenbouillon
• 1 middelgrote pompoen (ongeveer 1 kg vruchtvlees)
• 3 uien
• olijfolie
• 2 teentjes knoflook
• 3 blaadjes laurier
• 3 takjes tijm
• 1 takje rozemarijn
• 1 eetlepel korianderzaadjes
• 10 kardemompeulen
• 100 g oude kaas (‘brokkelkaas’) (blok)
• 2 dikke sneden zuurdesembrood (1,5 cm dik)
• peper van de molen
• zout

Bereiding
- Verwarm de bouillon.
- Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in niet te grote stukken. Gooi de zaden en draden niet weg; die gaan gewoon mee de soep in. KIS – keep it simple!
- Pel de uien, snijd ze grof en kleur ze lichtjes in een beetje olijfolie, in een grote soepketel. Kneus en pel de teentjes knoflook en voeg toe.
- Schep de pompoenpitten en de stukken vruchtvlees bij de uien en laat een paar minuten meestoven.
- Giet er de bouillon over en roer de aanbaksels los.
- Bind de laurier, de tijm en de rozemarijn met een stukje keukentouw samen tot een kruidentuiltje en gooi het in de soep.
- Kneus de korianderzaden en de kardemompeulen in de vijzel en rooster ze, in een antikleefpannetje, tot ze sterk geuren. Schud ze regelmatig op.
- Doe de specerijen in de soep, zet het deksel op de pot en laat 45 minuten pruttelen op een zacht vuur.
- Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep fijn.
- Je mixer zal wat harder moeten werken, door de pompoenpitten.
- Giet de soep door een grove zeef en duw het bezinksel met de bolle zijde van een pollepel nog eens extra door de zeef. Gooi de droge pulp weg.
- Kruid de soep met versgemalen peper en zout.
- Snijd de dikke sneden brood in dobbelstenen.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan, op een matig vuur, en bak de stukjes brood tot goudbruine croutons.
- Snijd de brokkelkaas in blokjes, of verkruimel hem. Zet de hete soep op tafel, strooi er een deel van de kaasblokjes en de croutons over, en geef er de rest apart bij.

Laat het u smaken!

bron: HD

Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram