ad

Zijn luchtdrogers in het toilet beter dan papieren handdoeken?

Laatst bijgewerkt: oktober 2016
handen-hyg-afdrogen-handd-170-08.jpg

nieuws Iedereen is waarschijnlijk overtuigd van de noodzaak om na toiletbezoek de handen goed te wassen met water en zeep, ook al doet iedereen dat niet altijd of niet grondig genoeg. Minder bekend is dat de handen drogen minstens even belangrijk is als het wassen. Bacteriën worden namelijk sneller verspreid via een natte huid. Naar schatting zouden 10 tot 25 procent van de mensen hun handen niet drogen na het wassen. Met enige overdrijving zou men kunnen zeggen dat handen wassen zonder drogen volstrekt nutteloos is.

Maar wat is de beste methode om de handen te drogen na een bezoek aan het toilet: (papieren) handdoekjes of een (hete)luchtdroger? Daarover bestaat heel wat controverse maar weinig grondig onderzoek. Meestal is het onderzoek uitgevoerd door ofwel producenten van handdrogers of van papieren handdoeken.
We zetten hier de belangrijkste argumenten pro en contra (papieren) handdoekjes en (hete)luchtdrogers op een rijtje. Maar waarschijnlijk maakt het niet zoveel verschil uit hoe u de handen droogt, als u ze maar grondig droogt.

1. Papieren wegwerpdoekjes
Papieren wegwerpdoekjes zijn waarschijnlijk de meest hygiënische manier om de handen te drogen. Wrijf de handen wel zorgvuldig droog (gedurende minstens 15 seconden).

• Het drogen gaat veel sneller dan bij luchtblazers (ongeveer 15 seconden tegenover 30-40 seconden bij een gewone luchtblazer). De kans dat de handen (voldoende) droog zijn is dus alleszins veel groter bij een papieren handdoek dan bij een luchtblazer.
• Na het drogen van de handen met papier blijven de minste (huidvreemde) bacteriën achter in vergelijking met textiel handdoeken en luchtdrogers. Door het wrijven zou meer dan de helft van de (huidvreemde) bacteriën verwijderd worden.
• Er worden geen (mogelijk schadelijke) micro-organismen de lucht ingeblazen.
• Papieren wegwerphanddoekjes hebben alleszins de voorkeur op plaatsen waar een grote kans op besmetting met schadelijke micro-organismen bestaat, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, kinderopvang, scholen enzovoorts.

2. Textiel handdoekenrollen
Handdoekenrollen van textiel zijn vanuit hygiënisch oogpunt waarschijnlijk minder goed dan papieren wegwerphanddoekjes: ze drogen iets minder snel dan papier en er zouden ook meer bacteriën op de handen achterblijven dan bij een papieren handdoek.
Wanneer de rol op is en u de vieze doek van uw voorgangers moet gebruiken, is er natuurlijk wel een probleem. De rollen moeten dus geregeld vervangen worden.

3. Heteluchtdroger
(Hete)luchtdrogers of zogenaamde jet-drogers (zoals de Dyson Airblade en de Mitsubishi Jet Air) waarbij u de handen in een gleuf moet steken, zijn waarschijnlijk iets minder hygiënisch dan papieren wegwerpdoekjes. Maar dat verschil is waarschijnlijk minimaal en de eventuele risico's zijn hoe dan ook zeer klein.

• Met een gewone heteluchtdroger duurt het gemiddeld ongeveer 30-40 seconden voor de handen droog zijn. Hierdoor kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen en verspreiden, en worden de handen vaak onvoldoende gedroogd. Bij de jet-drogers is de snelheid van de handdroging te vergelijken met die van papier (±10-15 sec).
• In tegenstelling tot een papieren of katoenen handdoek verwijderen de luchtblazers, en dan vooral de heteluchtblazers, geen (huidvreemde) bacteriën, het aantal bacteriën op de handen zou zelfs zeer sterk toenemen, al bestaat daarover geen wetenschappelijke consensus: sommige studies tonen een toename van bacteriën, andere net een afname. Als het aantal bacteriën al toeneemt, dan heeft dat er vooral meet te maken dat de handen niet goed zijn gewassen met water en zeep. Bovendien zijn de meeste van die bacteriën totaal onschadelijk zijn, behalve dan in ziekenhuizen, zorginstellingen enzovoorts waar zieke mensen verblijven.
• Volgens verschillende studies blazen de luchtdrogers ook heel veel micro-organismen in de toiletruimte. Bij een jet-droger ligt dit veel hoger dan bij een gewone heteluchtdroger. Maar ook hierover bestaat geen wetenschappelijke consensus. Bovendien zijn de mogelijke gezondheidsrisico's uiterst klein. Na goed handen wassen is de blootstelling aan micro-organismen die van de handen in de lucht zijn gebracht, alleszins zeer minimaal is. Uit diverse onderzoeken blijkt bovendien dat de types en de hoeveelheid bacteriën die aanwezig zijn in een toilet vergelijkbaar zijn met die op andere plaatsen in huis.
• De toestellen en de wand rond heteluchtdrogers moeten wel frequent schoongemaakt worden. Bij de jet-blazers moet ook de gleuf onderaan geregeld schoongemaakt worden.
• Probeer alleszins fysiek contact met het toestel te vermijden.

Bronnen:
http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(12)00393-X/fulltext
http://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701%2814%2900246-1/abstract
http://www.nhs.uk/news/2014/11November/Pages/Air-dryers-blown-away-by-paper-towels-in-germ-tests.aspx
www.vsr-org.nl
ad


pub