ad

Twaalf tips als u zelf paddenstoelen wilt plukken

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-paddenstoel-pluk-veel-10-16.jpg

nieuws Elk jaar krijgt het antigifcentrum zowat 400 oproepen in verband met (giftige) paddenstoelen. Het grootste aantal oproepen (ongeveer 60 %) gaat over kinderen die per ongeluk een stukje paddenstoel hebben opgegeten. Dit type ongeval is vaak weinig ernstig, gezien de beperkte inname. Oproepen voor personen die ziek werden na het nuttigen van een maaltijd met zelfgeplukte paddenstoelen, komen minder vaak voor (ongeveer 20 %). Ze zijn potentieel veel ernstiger dan accidentele inname door kinderen, omdat de ingenomen hoeveelheid groter is.

1. Tenzij u heel goed weet wat eetbare paddenstoelen zijn, koopt u beter uw paddenstoelen in de winkel of op de markt. Het identificeren van paddenstoelen met behulp van een boek en/of op basis van een foto is erg gevaarlijk.

2. Eet enkel paddenstoelen die nauwkeurig kunnen geïdentificeerd worden in de verschillende groeistadia. Inspecteer de paddenstoelen grondig één per één.

3. Er bestaan geen kneepjes of trucjes om met zekerheid een eetbare van een giftige paddenstoel te onderscheiden. Het is bijvoorbeeld fout om te denken dat jonge paddenstoelen, witte paddenstoelen, of paddenstoelen waarop slakken zitten, niet giftig zouden zijn. Het is evenzeer fout om te denken dat een giftige paddenstoel altijd een onaangename geur verspreidt of er niet smakelijk uitziet.

4. Pluk enkel jonge paddenstoelen in goede staat. Vermijd verdachte, doorweekte of bevroren exemplaren. Eetbare exemplaren kunnen namelijk oneetbaar worden door veroudering of - na het bevriezen – door ontbinding.

5. Om de paddenstoelen te verzamelen, gebruikt u een recipiënt dat luchtdoorlatend is, zoals bijvoorbeeld een rieten mand. De houdbaarheid van paddenstoelen is heel beperkt. Een plastic zak gebruikt u beter niet, omdat de geplukte exemplaren er heel snel in ontbinden en oneetbaar worden.

6. Leg paddenstoelen waarbij u aan de determinatie twijfelt niet in dezelfde mand als deze waar u wel zeker van bent. Enkele giftige exemplaren in een mand eetbare paddenstoelen kunnen tot zware intoxicaties leiden.

7. Pluk geen paddenstoelen op vervuilde terreinen of industrieterreinen: de paddenstoelen kunnen besmet zijn met zware metalen of giftige stoffen.

8. Ook één enkele giftige paddenstoel kan tot ernstige vergiftigingen leiden.

9. Reinig paddenstoelen goed alvorens ze te bereiden. Verwijder eventueel de schil van de hoed en het onderste deel van de steel. Verwijder de steel in zijn geheel indien deze taai of vezelig is (grote parasolzwam, weidekringzwam).

10. Paddenstoelen zijn vaak moeilijk verteerbaar. Men snijdt ze het best in fijne schijfjes. De baktijd bedraagt, afhankelijk van de soort, een kwartier tot 30 minuten (voor soorten die niet rauw mogen gegeten worden). Eet nooit grote hoeveelheden en kauw goed.

11. Sommige soorten zijn slechts eetbaar indien gekookt. Hiertoe behoren o.a. de Amanita rubescens en Morchella species. Maar u kookt ze het best allemaal. Ook als het gaat om een rauw eetbare soort, eet u er het best niet te veel van.

12. Het is fout om te denken dat het paddenstoelengif onschadelijk wordt gemaakt door het koken. De Amanita phalloides (groene knolamaniet) blijft dodelijk, ook na het koken, het drogen of het invriezen.

Zie ook dossier: Giftige paddenstoelen: nuttige tips
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2461

Bron:

www.antigifcentrum.be

www.ntvg.nl
ad


pub