ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Een dutje op het werk? Gewoon doen!

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Een dutje doen op het werk als je even te moe bent om je te concentreren? Dat moet kunnen om professionele fouten te voorkomen, zo blijkt uit een Nederlands onderzoek van TNS Nipo in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
De studie toont aan dat een op de zes werknemers kampt met ernstige slaapproblemen. Ongeveer twee derde van die groep geeft aan dat ze daardoor minder goed presteren op de werkvloer en dus meer fouten maken.

Piekeren over het werk
De reden van de slaapproblemen is niet ver te zoeken: ongeveer de helft van de mensen die deelnamen aan het onderzoek ligt wakker van hun werk. Zo’n 44 procent van de vrouwelijke deelnemers piekert ’s nachts over hun werk, maar het zijn vooral mannen (55 procent!) die daardoor slaapproblemen ondervinden. De personen die ermee kampen, zijn volgens de onderzoekers in te delen in twee groepen: zij die ’s nachts plots wakker worden en blijven, en zij die ’s avonds te laat doorwerken en onvoldoende nachtrust (minder dan zeven uur, nvrd.) hebben.

Dutje doen
Volgens de zorgverzekeraar is het simpel: mensen moeten tijdens de werkuren de tijd en ruimte krijgen om een powernap te doen. Een dutje van 25 minuten rond twee uur in de namiddag, het moment waarop de vermoeidheid meestal het zwaarst doorweegt, zou al volstaan om de concentratie en het humeur van de werknemers te verbeteren. “De zogenaamde powernaps zijn heel efficiënt om op een korte tijd te recupereren, vooral op mentaal vlak”, stelt slaapexpert Johan Verbraecken van het UZ Antwerpen. “Je concentratie wordt beter en je creativiteit neemt toe. Een powernap is soms zelfs effectiever dan een kop koffie.” Het gevaar als je langer blijft liggen? Je zou in een diepe slaap kunnen terechtkomen en een slaapkater krijgen - lees: nog vermoeider zijn dan voor je dutje.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160914_02468090

Het Nieuwsblad
ad


pub