Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Mediterraans eten kan je leven redden

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Een Brits onderzoek heeft uitgewezen dat een dieet rijk aan olijfolie, fruit en groenten niet enkel gezond is, maar ook het risico op hartaanvallen en beroertes verkleint. Zo zouden in het Verenigd Koninkrijk alleen al meer dan 19.000 sterfgevallen kunnen worden voorkomen als de Britse bevolking een mediterraanse voedingsstijl zou aannemen.

De gezondheidsvoordelen van een mediterraanse voedingsstijl zijn algemeen bekend, maar een Brits onderzoek van de University of Cambridge heeft nu zeer specifiek de effecten op de hartgezondheid van de Britse bevolking onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat 12,5% van alle hartaanvallen en beroertes zouden kunnen worden voorkomen. Concreet komt dit neer op 19.000 sterfgevallen elk jaar op Britse bodem.

Voor het onderzoek werden de eetgewoontes van ongeveer 14.000 Britten in de regio Norfolk gedurende twaalf tot zeventien jaar bestudeerd. In het Verenigd Koninkrijk wordt een mediterraans dieet al langere tijd aanbevolen aan personen met hartproblemen, maar volgens arts Nita Forouhi van de University of Cambridge toont dit onderzoek aan dat iedereen er baat heeft bij om meer mediterraanse producten te eten.

Dit houdt specifiek in dat de inname van vettige, suikerrijke en zoute voedingswaren zoveel mogelijk moet worden beperkt en dat meer fruit, groenten, olijfolie en noten op het menu geplaatst moeten worden.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160929_02492043

Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram