Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Nog een reden om aan sport te doen naarmate je ouder wordt

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Hoewel de voordelen van bewegen voor het hart, de geest en het lichaam al vaker zijn neergeschreven, zijn er toch heel wat mensen die het achterwege laten om te sporten eenmaal ze ouder worden. Nochtans kunnen die inspanningen voor ouderen heel belangrijk zijn. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat ze dankzij sporten ook sneller herstellen na kwetsuren.

Misschien kan dit nieuwe onderzoek ouderen wel aanzetten om eens op de loopband of de hometrainer te stappen, of dat is wat dokter Thomas Gill van de universiteit van Yale alvast hoopt te bereiken met zijn resultaten. Hij volgde daarvoor 1.600 ouderen die aan het begin van het onderzoek vooral een sedentair bestaan kenden. De helft van hen kreeg van Gill een trainingsschema opgelegd waarbij ze aangepord werden om te wandelen en aan kracht- en evenwichtstraining te doen. Hij kon daardoor concluderen dat de mensen die beweegden liefst 25 procent minder vaak af te rekenen kregen met blessures en invaliditeit.

Maar dat was niet het enige goede nieuws. "Het voordeel beperkte zich niet alleen tot het voorkomen van het begin van invaliditeit, maar hielp ook bij het sneller herstellen als er zich dan toch een blessure voordeed", zegt Gill. "Eenmaal genezen, hielp het ook om opeenvolgende episodes van kwetsuren te voorkomen." Volgens Gill zijn deze bevindingen zeer belangrijk voor ouderen. Die groep krijgt namelijk vaak af te rekenen met periodes van immobiliteit en zou op die manier die periodes van beperkte activiteit en afhankelijkheid kunnen beperken.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160927_02488399


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram