Schurft is onderschatte huidziekte

Laatst bijgewerkt: mei 2019
schurft-hand.jpg

nieuws De Vlaamse gezondheidsinspectie registreert jaarlijks ruim vierhonderd meldingen van schurft. Maar dit is wellicht een onderschatting. Wel blijft het cijfer de jongste vijf jaar min of meer stabiel. Gentse onderzoekers willen de ziekte en behandelingswijze beter in kaart brengen.
SCHURFT of scabiës is een besmettelijke huidziekte die door de schurftmijt wordt veroorzaakt. Je kunt de ziekte krijgen door vrij langdurig huidcontact met een besmette persoon. Een hand schudden kan geen kwaad, onderzoekers gaan er van uit dat het contact langer dan tien minuten moet duren. Bijvoorbeeld door samen te slapen, te knuffelen of het verzorgen van patiënten. Iedereen kan de ziekte krijgen, maar het samenwonen op een kleinere oppervlakte vergroot de kans op verspreiding.
Schurft kan vrij snel worden behandeld. De klassieke methode is het hele lichaam insmeren met een zalf op basis van permethrine, één of twee keer. Een alternatief zijn ivermectine tabletten, die in principe één keer moeten worden ingenomen.

,,Maar de pilletjes zijn niet erkend in België, wel in Nederland. Ze kunnen daar dus wel worden besteld door de arts'', zegt professor De Weert. Aan het UZ start een vergelijkende klinische studie om na te gaan of een eenmalige behandeling met de tabletten even efficiënt is als een eenmalige behandeling met de zalf. Patiënten tellen gemiddeld tien tot twaalf euro neer voor de medicatie. Wanneer het hele gezin is besmet, kan het bedrag aardig oplopen.

Behalve aan de jeuk, die 's avonds en 's nachts toeneemt, en de krabletsels op het lichaam, kan je niet in één oogopslag zien of iemand aan schurft lijdt. Artsen stellen niet genoeg de diagnose en daarom is ook het aantal schurftgevallen in België onderschat, aldus Lapeere. In 2003 zijn er maar 350 gevallen gesignaleerd in Vlaanderen. Het registratieproject dat vanaf 1 tot en met 31 december 2004 in Gent loopt, moet juistere cijfers opleveren. De cijfers voor de Gentse regio kunnen later geëxtrapoleerd worden voor Vlaanderen en België.

Een ander project is een klinische studie die vanaf 1 juni van start gaat in het Universitair Ziekenhuis van Gent en waarvoor een 170-tal patiënten met schurft gezocht worden. Die zullen gratis behandeld worden. Bedoeling is te kijken of dezelfde resultaten bereikt kunnen worden met tabletten als met de bestaande zalfjes. De klassieke behandeling voor schurft vandaag is een crème op basis van permethrine. Als die goed wordt aangebracht over het ganse lichaam, is de patiënt verlost van zijn probleem.

Lees ook: Schurft of scabiës


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram