Griepprik van belang voor verpleegkundige met onregelmatige diensten

Laatst bijgewerkt: september 2016
123-verpleging-zh-drs-09-16.jpg

nieuws Voor verpleegkundigen die onregelmatige diensten draaien is het extra belangrijk om de griepprik te halen. Ook andere mensen die in ploegendienst werken, zijn vatbaarder voor het griepvirus. Het immuunsysteem raakt ontregeld als iemand overdag slaapt en ‘s nachts wakker is. Verpleegkundigen en andere ploegwerkers zijn daardoor extra vatbaar voor de griep. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Cambridge.

We zijn namelijk op bepaalde tijdstippen van de dag vatbaarder voor infecties. Het immuunsysteem van de mens staat vastgesteld op een vast dag-nachtritme. Zodra dat ritme verstoord wordt, stelt het lichaam zich meer open voor virussen. Mensen maken ook meer afweerstoffen aan als ze ‘s ochtends de griepprik krijgen in plaats van ‘s middags.

De Hoge Gezondheidsraad raadt iedereen die in een ziekenhuis of zorginstelling werkt aan om zich te laten vaccineren tegen de griep. Een griepprik is aan te raden omdat het niet alleen bescherming biedt aan de verpleegkundige zelf, maar ook om kwetsbare patiënten te beschermen.

https://www.cam.ac.uk/research/news/time-of-day-influences-our-susceptibility-to-infection-study-finds
http://www.cambridge-tv.co.uk/dr-rachel-edgar-vaccinations/


pub