ad

Bepaalt geboorteplaats en -seizoen risico op coeliakie ?

Laatst bijgewerkt: september 2016
123-tx-coeliakie-09-16.jpg

nieuws Mensen die in de winter zijn geboren, in delen van de wereld waar over het hele jaar gezien minder zonlicht is, hebben minder kans om coeliakie of glutenintolerantie te krijgen. Dat blijkt uit een studie bij Zweedse kinderen gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood. De onderzoekers vergeleken gegevens van bijna 2 miljoen Zweedse kinderen die tussen 1991 en 2009 werden geboren. Bij 6.600 daarvan werd voor de leeftijd van 15 jaar coeliakie vastgesteld.

Kinderen die in de zomer, lente of herfst geboren zijn, hebben tien procent meer kans hebben om coeliakie te krijgen dan kinderen die in de winter werden geboren. Bovendien hadden kinderen die geboren werden in het zuiden van Zweden, waar het zonlicht intenser is in de lente en zomer, meer kans op coeliakie dan hun landgenoten in het noorden, waar de warme seizoenen korter en koeler zijn. Het risico op coeliakie nam toe als de onderzoekers van noord naar zuid trokken. Ook hadden meisjes meer kans dan jongens om de ziekte te krijgen.

Er bestond ook een verband tussen de leeftijd waarop coeliakie werd vastgesteld en het seizoen waarin ze geboren waren. Kinderen die de ziekte voor hun tweede levensjaar kregen waren meestal geboren in de lente, terwijl de kinderen waarbij de ziekte later opdook meestal in de zomer of herfst geboren waren.

Een mogelijke verklaring voor de seizoensverschillen is het verschil in blootstelling aan virale infecties en/of de aanmaak van vitamine D door blootstelling aan de zon tijdens de zwangerschap of na de geboorte. Overstappen van borstvoeding naar vaste voeding in de herfst en winter – als meer virussen de kop op steken – kan een rol spelen, omdat coeliakie soms gelinkt wordt aan bepaalde virusinfecties.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub