Kan je genezen van een huisstofmijtallergie?

123-tek-verbod-huisstofmijt-08-16.jpg

nieuws Een allergie voor huisstofmijt kan niet genezen worden. Indien saneringsmaatregelen voor je slaapkamer en huis onvoldoende effect hebben en jij of je kind(eren) toch nog altijd last hebben, kan een behandeling met geneesmiddelen helpen. Het zijn dezelfde geneesmiddelen die gebruikt worden bij bijvoorbeeld hooikoorts of pollenallergie.

Het verdient aanbeveling om altijd je arts te raadplegen voor je een geneesmiddel tegen allergie neemt, ook voor geneesmiddelen die vrij te verkrijgen zijn in de apotheek.

Geneesmiddelen die de symptomen onderdrukken
Deze geneesmiddelen verminderen de symptomen maar genezen de allergie niet. De klachten zullen dus terugkomen als je stopt met de geneesmiddelen. Welk geneesmiddel of welke combinatie van geneesmiddelen je moet gebruiken, is afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten. Meestal geniet een neusspray op basis van corticosteroïden of een pilletje met antihistaminica de voorkeur.

1. Corticosteroïden
• Neussprays op basis van een corticosteroïde (zoals Avamys, Beconase Aqua, Beclometasone Apotex, Flixonase Aqua, Nasonex en Rhinocort) genieten de voorkeur. Ze zijn van alle allergiegeneesmiddelen het meest werkzaam op de neus- en oogklachten en ze zijn ook goedkoper dan antihistaminica.
Omdat de cortisonedosis zeer laag is, mogen ze ook tijdens de zwangerschap en bij kinderen vanaf 4 jaar worden gebruikt, maar dan in aangepaste dosis en niet te lang (omdat het mogelijk de groei kan vertragen).
De meest voorkomende ongewenste effecten van corticosteroïden zijn irritatie van de neus, niesaanvallen direct na toediening en soms lichte neusbloedingen. De bijwerkingen komen vooral voor bij het begin van de behandeling en zijn regelmatig van voorbijgaande aard.
Grootste nadeel is dat het effect pas na 12-24 uren optreedt.

• Orale corticosteroïden zijn nooit een eerste keuze voor de behandeling vanwege de mogelijke bijwerkingen. Ze mogen slechts in uitzonderlijke gevallen worden gebruikt, namelijk bij een zeer ernstige allergische rhino-conjunctivitis waar alle andere behandelingen falen, en maximum gedurende 2 weken om de 3 maanden.

Ze mogen zeker niet gebruikt worden bij kinderen en zwangere vrouwen.
• Oogdruppels op basis van corticosteroïden worden afgeraden omwille van de mogelijke bijwerkingen. Ze kunnen in uitzonderlijke omstandigheden door een oogarts worden voorgeschreven en slechts gedurende korte tijd worden gebruikt.

2. Antihistaminica
Nasale antihistaminica (zoals Allergodil, Livostin, Otrivine Ant-Allergie) werken minder goed dan de corticosteroïden, maar wel sneller (al na enkele minuten). Daarom kunnen ze bij acute klachten wel worden gebruikt. Ze hebben evenwel geen effect op een verstopte neus.

Nadeel in vergelijking met een oraal antihistaminicum is dat u het meerdere keren per dag moet toedienen en dat ze vervelende bijwerkingen kunnen hebben (zoals een bloedneus, irritatie, hoofdpijn…).

Deze neussprays kunnen gebruikt worden vanaf de leeftijd van 6 jaar.
• De nieuwere orale antihistaminica (ondermeer Cetirizine, Histimed, Hyperpoll, Reactine, Zyrtec, Xyzall, Ebastine, Estivan, Fexofenadine, Allergo, Rhinathiol, Telfast, Loratadine, Claritine, Rupton, Sanelor, Aerius en Mizollen) zijn zeer effectief tegen een loopneus, tranende ogen, enz., maar helpen niet of nauwelijks tegen een verstopte neus of bij astmaklachten.
Nasaal toegediende corticosteroïden zijn beter werkzaam dan orale antihistaminica, zeker wat neusklachten betreft, maar in vergelijking met nasale corticosteroïden werken ze sneller (na ongeveer 1 uur), waardoor ze voor acute klachten de voorkeur genieten. Bovendien nemen sommige mensen liever een pilletje dan dagelijks in de neus te moeten spuiten.

De oudere antihistaminica hadden nogal wat bijwerkingen (ondermeer een zeer vervelende slaperigheid) die bij de nieuwere producten grotendeels zijn verdwenen. In combinatie met alcohol kan wel slaperigheid optreden.
Die nieuwere orale antihistaminica kunnen ook bij veilig bij kinderen worden gebruikt. Bij zwangere vrouwen worden ze afgeraden tijdens het eerste trimester.
• Bij acute oogklachten genieten oogdruppels met antihistaminica de voorkeur: ze werken snel (na enkele minuten) en hebben nauwelijks bijwerkingen.
Combinatieproducten van een antihistaminicum met een vaatvernauwend middel (zoals Aerinaze, Cirrus, Clarinase, Reactine Pseudoephedrine, Rhinathiol Antirhinitis, Rhini-San en Rhinosinutab) worden afgeraden. Ze werken niet beter dan een puur antihistaminicum en de kans op soms ernstige bijwerkingen is veel groter. Ze mogen alleszins niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap.
De combinatie van een antihistaminicum met een leukotrieenreceptorantagonist (zoals montelukast of loratadine) is niet werkzamer dan één van beide producten afzonderlijk.

3. Cromoglicinezuur
Neussprays op basis van Cromoglicinezuur (merknaam: Lomosol) wordt alleen gebruikt om hooikoortsklachten te voorkomen, niet wanneer je reeds klachten hebt. Het werkt pas na een paar dagen en het moet meerdere keren per dag worden toegediend. Bovendien heeft het geen effect tegen een verstopte neus.
Oogdruppels op basis van cromoglicaat en lodoxamide kunnen gebruikt worden ter preventie van oogklachten over een langere periode. U moet ze dagelijks gebruiken (minstens 4 keer per dag).

4. Ipratropiumbromide
Nasaal ipratropiumbromide (merknaam: Atronase) vermindert de neusloop, maar heeft voor de rest geen invloed op andere klachten (een verstopte neus, niezen enz.). Het is dus zeker geen eerstekeuze product.

5. Vasoconstrictoren
Neusdruppels of sprays op basis van een vaatvernauwend middel (efedrine, pseudo-efedrine en xylometazoline), een zogenaamde vasoconstrictor, worden afgeraden. Ten eerste zijn ze alleen effectief tegen een verstopte neus, en ten tweede en vooral, kunnen ze bij stoppen zogenaamd ‘rebound’-congestie veroorzaken met roodheid, zwelling en een verstopte of lopende neus. Je hebt ook steeds grotere hoeveelheden neusdruppels nodig en dreigt in een vicieuze cirkel terecht te komen.
Indien je ze toch gebruikt, dan mag je ze maximaal gedurende een 5-tal dagen aaneensluitend gebruiken.

6. Antileukotrieënen
Leukotrieenreceptorantagonisten worden soms gebruikt als een alternatief voor of aanvulling bij antihistaminica, maar zijn minder efficiënt. Ze kunnen eventueel wel gebruikt worden voor het hooikoortsseizoen in combinatie met antihistaminica om hooikoorts te voorkomen.
In België zijn deze geneesmidden niet erkend voor de behandeling van allergie voor pollen of huisstofmijt.

7. Homeopathie
Veel mensen met een allergie voor huisstofmijt gebruiken een homeopathisch geneesmiddel en zijn daarover zeer tevreden. Of die homeopathische geneesmiddelen ook effectief zijn en beter werken dan een placebo (een nepgeneesmiddel), is echter onvoldoende aangetoond.

Lees ook: Welke medicatie helpt tegen hooikoorts en wat werkt niet?

Allergievaccinatie of immunotherapie
Immunotherapie is een interessante optie voor mensen die erg veel last hebben van hun allergie. De effecten zijn vergelijkbaar met die van corticoïden die via de neus worden toegediend, en zijn superieur aan die van andere allergiegeneesmiddelen zoals antihistaminica en antileucotriënen. Meestal is er al tijdens het eerste jaar een vermindering van de klachten merkbaar. Voor een blijvend resultaat moet de kuur tenminste 3 jaar voortgezet worden.

Groot voordeel van immunotherapie is dat het effect 6 tot 12 jaar aanhoudt nadat de behandeling is stopgezet.
Een bijkomend voordeel is dat het, alleszins bij kinderen, de kans op ontwikkeling van astma en andere allergieën vermindert.
Een immunotherapie houdt in dat men het afweersysteem minder gevoelig maakt voor de huisstofmijt, in toenemende hoeveelheden toe te dienen zodat het immuunsysteem daarop gaat reageren. In feite wordt het kwaad met het kwaad bestreden. Doel is de allergische klachten drastisch te doen afnemen of zelfs geheel te laten verdwijnen, zodat jengeen of alleszins veel minder medicamenten moet nemen.
• Bij subcutane immunotherapie (SCIT) wordt een allergeenextract van de huisstofmijt onderhuids ingespoten.
• Bij sublinguale immunotherapie (SLIT) wordt het allergeen via de mond toegediend, onder de vorm van druppels of een pilletje dat men gedurende enkele minuten onder de tong moet laten smelten.
Nadelen van immunotherapie zijn o.m.:
• het is een langdurige behandeling;
• risico op bijwerkingen;
• Er is vooraf geen zekerheid te geven over het uiteindelijke effect. Dat kan variëren van minder klachten bij dezelfde hoeveelheid medicijnen tot helemaal geen klachten zonder medicijnen. Helaas zijn er ook mensen bij wie immunotherapie helemaal niet helpt.

Immunotherapie mag niet toegepast worden:
• Bij kinderen beneden 3 jaar.
• Immunotherapie wordt niet gestart tijdens een zwangerschap, maar een lopende behandeling kan tijdens de zwangerschap worden verdergezet als ze goed verdragen wordt.
• Bij ernstige astma die het hele jaar behandeld moet worden met inhalatiecorticosteroïden of dagelijks bèta-2-sympathicomimetica, wordt het afgeraden.
• Bij mensen met een hart- en vaatziekte of hoge bloeddruk die bètablokkers nemen.
• Bij mensen die lijden aan een ziekte die de werking van het immuunsysteem ernstig belemmert (bv. kanker)
• Bij mensen met chronische hart- of longaandoeningen.

Lees ook: Immunotherapie bij pollen-, huisstofmijt- en dierenallergie

Bronnen:

www.bcfi.be

www.riziv.fgov.b

www.uza.be/behandeling/huisstofmijtallergie

www.uzgent.be/nl/zorgaanbod

www.thuisarts.nl/allergie


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram