Moet je rijst wassen voor je hem kookt?

123-p-rijst-kom-170-9.jpg

nieuws Rijst koken is niet echt gecompliceerd. En toch blijft de bereiding ervan vragen oproepen... Een van die vragen die zeer vaak terugkomt, is het feit of je rijst nu al dan niet moet wassen (spoelen) voor je hem kookt.

Wat zeker is, is dat je de rijst sowieso best spoelt vlak na het koken om het zetmeel te verwijderen. Tenzij de bereiding vereist dat de rijst plakkerig is en dus kleeft.

Sommigen beweren dat je rijst beter niet wast voor je hem kookt, zeker niet als het om witte rijst gaat, omdat hij al dermate verfijnd is en voldoende schoongemaakt waardoor dat niet meer noodzakelijk is. Temeer omdat het risico bestaat dat door het water ook de mineralen van de ongekookte rijst worden weggespoeld. Anderen beweren net het tegenovergestelde. Hoe zit het nu?

Bij de Aziaten wordt het niet in vraag gesteld: volgens hen moet je de rijst eerst wassen! De reden is eenvoudig: door de rijst te wassen voor het koken, verwijder je gedeeltelijk het zetmeel dat verantwoordelijk is voor de klevende textuur van de korrels. En tegelijkertijd neem je ook de onzuiverheden (stof, zand, plantenresten enz...) weg die gepaard gaan met het oogsten en die de smaak van de rijst onderdrukken.

De beste techniek is de rijst (witte, basmati, thai, enz...) een paar keer onder de koude kraan te houden tot hij zuiver is. Bij de laatste spoelbeurt moet het water perfect helder zijn. Indien nodig kan je de rijst ook tussen de handen wrijven. Als je daarentegen wilt dat de rijst een kleverige en romige textuur heeft, zoals voor de bereiding van risotto, dan spoel je hem beter niet.

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram