Een blaar verzorgen: openprikken of niet?

In dit artikel
Een blaar verzorgen: openprikken of niet?

dossier

Blaren zijn brandwonden van de tweede graad die ontstaan door wrijving. Blaren moeten goed verzorgd worden om infecties te voorkomen en pijn en ongemak te beperken. Hoe doe je dat dan best?

Gesloten blaar

Gesloten blaren laat je het beste dicht. De blaar doorprikken kan voor onnodige infecties zorgen. Plak de blaar eventueel af met een tweedehuidspleister om de druk te verlichten. Als een blaar strak gespannen staat met geel wondvocht en naar alle waarschijnlijkheid toch stuk zal gaan, of als ze erg pijnlijk is, kan het het aangewezen zijn om ze toch door te prikken.

Gesloten blaar openprikken
  • Was de omgeving van de blaar voorzichtig met water en zeep. Bij gebrek aan water kan je ontsmettingsmiddel gebruiken (bij voorkeur een waterig, niet kleurend middel).
  • Was je handen en trek zo mogelijk steriele handschoenen aan.
  • Neem een dunne steriele naald of een blarenprikker. Bij gebrek aan een steriele naald kan je de naald enkele minuten in ontsmettingsalcohol dompelen. De naald verhitten is geen veilige methode. Houd de naald evenwijdig met de huid en prik aan de basis van de blaar op verschillende plaatsen. Zorg dat je alleen de bovenhuid doorprikt en niet de onderliggende huid, anders gaat de blaar bloeden.
  • Druk het vocht met een schone zakdoek of steriel gaasje door het gaatje uit de blaar.
  • Haal het vel van de blaar niet weg.
  • Ontsmet de wonde met een waterig, niet-kleurend ontsmettingsmiddel.
  • Plak de blaar af met een speciale kleefpleister, compres of tweedehuidverband.

Open blaar

  • Reinig de wond met water en zeep en eventueel ontsmetten.
  • Knip daarna met een fijn schaartje de losgekomen huid weg, zodat je een gave wondrand krijgt. Hou de wondfranjes eventueel vast met een pincet om beter te kunnen knippen. Leg het pincet en het schaartje eerst gedurende 2 minuten in ontsmettingsalcohol en droog ze nadien af met een steriel kompres of laat ze in de lucht drogen.
  • Ontsmet de wonde met een ontsmettingsmiddel.
  • Breng gedurende enkele dagen een speciale kleefpleister, compres of tweedehuidverband.

Ontstoken blaar

Soms kan een open blaar infecteren. De huid kleurt rood, voelt warm en pijnlijk aan en er komt troebel gelig vocht uit de wond. In dit geval is het nodig om de wond geregeld te reinigen en te ontsmetten. Als de infectie na enkele dagen niet vermindert, raadpleeg je het best een arts.


Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram