ad

Nauwelijks bewijs dat flossen nuttig is

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-man-tanden-flossen-08-16.jpg

nieuws Er bestaat nauwelijks bewijs dat flossen enig nut heeft om gaatjes of tandplaque te voorkomen. Dat blijkt uit een vraag van het Amerikaanse persbureau Associated Press aan de Amerikaanse overheid. Ook bij ons wordt flossen niet langer aangeraden.

Associated Press vroeg de Amerikaanse overheid vorig jaar in toepassing van de Freedom of Information Act naar wetenschappelijke bewijzen over het nut van flossen. In de Amerikaanse voedingsrichtlijnen werd flossen namelijk aangeraden als een essentieel onderdeel van een goede tandhygiëne. Deze aanbevelingen moeten echter gebaseerd zijn op wetenschappelijke bewijzen.

In haar antwoord aan AP erkende de federale regering dat het nut van flossen nooit ernstig onderzocht is. Uit 25 wetenschappelijke onderzoeken waarin tandenpoetsen werd vergeleken met tandenpoetsen plus flossen, bleek flossen geen of nauwelijks extra voordeel op te leveren. In de nieuwste versie van de voedingsaanbevelingen die begin 2016 werd gepubliceerd, is de aanbeveling om te flossen dan ook weggevallen.

In een reactie op het rapport van AP verdedigt de American Dental Association, de beroepsvereniging van tandartsen, om de tanden minstens tweemaal per dag te poeten met een fluorhoudende tandpasta, en een minstens een keer per dag de ruimte tussen de tanden te poetsen (interdentale reiniging) met flossdraad, tandenstokers en/of interdentale borstels.
Interdentale reiniging wordt ook bij ons aanbevolen, maar dan bij voorkeur met een tandenstoker of interdentale borstels.

• Lees hier het rapport van Associated Press
http://bigstory.ap.org/article/f7e66079d9ba4b4985d7af350619a9e3/medical-benefits-dental-floss-unproven

• Lees hier de reactie van de American Dental Association
http://www.ada.org/en/publications/ada-news/2016-archive/august/association-responds-to-news-story-challenging-benefits-of-dental-floss-use?nav=news

• Lees hier vijf wetenschappelijke studies over flossen:
http://jdr.sagepub.com/content/85/4/298.abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19138178
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22161438
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25581718
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpe.12366/pdf
ad


pub