Vrijetijdsziekte: waarom mensen ziek worden op vakantie

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-txt-weekend-stress-08-16.jpg

nieuws Ongeveer 3% van de Nederlanders zou last hebben van de zogenaamde vrijetijdsziekte, een aandoening die optreedt telkens men stopt met werken en zich wil ontspannen. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en verkoudheid-achtige symptomen.

De term werd ruim tien jaar geleden gelanceerd door de Nederlandse hoogleraar Ad Vingerhoets meer dan tien jaar geleden werd geïntroduceerd. Het wordt ook wel het Kortjakje-syndroom genoemd. Want Kortjakje was middenin de week ziek, maar zondags niet.

Stress
Een bepaalde mate van stress kan best een gunstig effect hebben op het lichaam. Stress onderdrukt kleine kwaaltjes een beetje. Als iemand stress ervaart, maakt het lichaam meer adrenaline en cortisol aan. De hartslag versnelt, de bloeddruk stijgt en de bloedsuikerspiegel verhoogt. Het maakt iemand alerter en efficiënter. Maar als die stress opeens wegvalt, kan iemand uit balans raken en lukt het niet meer om symptomen tegen te gaan. De aanmaak van stresshormonen daalt opeens sterk óf het lichaam blijft ermee doorgaan terwijl het niet nodig is. Hierdoor kan het immuunsysteem uit balans raken en ben je vatbaarder voor ziekte op momenten dat je ontspant, aldus Vingerhoets.

Ook kan het kwakkelen op vakantie te maken hebben met symptoomperceptie. Er is een constante strijd gaande tussen prikkels vanuit het lichaam en vanuit de omgeving. Mensen met zeer drukke banen zijn daarom zich meer bewust van hun lichaam als ze vrij zijn. Er is dan minder afleiding. Het is als met voetballers die pas na de wedstrijd de pijn voelen. Want ook voor pijn heb je aandacht nodig.
Hoe dan ook een uitnodiging om te zoeken naar balans in het leven. Neem regelmatig wat dagen vrij bijvoorbeeld, adviseert Vingerhoets.

Zorg dat je ’s avonds voor het slapen gaan goed ontspant na een drukke dag. Of ga bijvoorbeeld sporten op vrijdagavond, zodat het lichaam klaarmaakt voor het weekend. Ga ook op vakantie of in het weekend niet opeens heel veel meer slapen, minder koffie drinken of meer alcohol. De key is om de omslag voor het lichaam niet te groot te maken.


bron: https://www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/nieuws/news-waarom-je-ziek-wordt-op-vakantie/
verschenen op : 28/08/2016 , bijgewerkt op 27/08/2016
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt