Snelle kankerdiagnose: onderzoekers ontwikkelen mini-spectrometers

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-txt-ca-kanker-cancer-170-01.jpg

nieuws Een biopsie is de enige screeningmethode om met zekerheid vast te stellen of weefsel al dan niet kwaadaardig is. De huidige biopsiemethoden zijn echter nog vaak inaccuraat.
Zonder duidelijke diagnose kan een tweede biopsie vereist zijn, die voor patiënten niet enkel het risico van complicaties en de kosten van kanker screening verhoogt maar ook vertragingen veroorzaakt bij dringende behandelingen.

Biofotonica biedt hier krachtige tools om sneller en nauwkeuriger de screenings te ondersteunen. Biopsienaalden met geïntegreerde fotonica voor beeldgeleid weefselsensing zorgen voor een real-time en een preciezere diagnose die de behandeling aanzienlijk kan verbeteren.
Dat melden onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel. Het InSPECT project, waar VUB B-PHOT partner is rond fotonica, ontwikkelt belangrijke technologische bouwstenen voor miniatuurspectrometers, als alternatief voor de logge en dure instrumenten die momenteel verkrijgbaar zijn.

Om de toepassing op grote schaal mogelijk te maken, zijn budgetvriendelijke en gemakkelijk te gebruiken geminiaturiseerde apparaten nodig zodat artsen spectrale weefseltesten ook buiten het ziekenhuis kunnen uitvoeren. In spreekkamers van artsen en gedecentraliseerde gezondheidscentra bijvoorbeeld.


Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram