Rol voeding bij ontstaan kanker bescheidener dan gedacht

Laatst bijgewerkt: mei 2019
frieten.jpg

nieuws Voeding speelt een minder grote rol bij het ontstaan van kanker dan tot nu toe werd aangenomen. Dat schrijft de Signaleringscommissie Kanker (SCK) van WF Kankerbestrijding na een uitgebreide studie.

Overzicht van recent wetenschappelijk onderzoek
De SCK heeft in het rapport De rol van voeding bij het ontstaan van kanker de meest recente wetenschappelijke inzichten op een rij gezet.
De directe rol van voeding op het ontstaan van kanker is waarschijnlijk vrij bescheiden. Toch trekt de commissie belangrijke conclusies: groente en fruit verlagen het risico op bepaalde soorten kanker. Alcohol en overgewicht verhogen juist de kans op bepaalde soorten kanker.

Groente en fruit
Het eten van veel groente en fruit verlaagt het risico op het krijgen van slokdarm- en maagkanker en mogelijk darmkanker. Daarom beveelt KWF Kankerbestrijding aan om dagelijks 200 gram groente en 2 stuks fruit te eten.

Overgewicht
Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van diverse vormen van kanker. Vrouwen met overgewicht hebben bijvoorbeeld meer kans om borstkanker te krijgen. Bij mannen verhoogt overgewicht met name het risico op darmkanker.

Alcohol
Het drinken van meer dan enkele glazen alcohol per dag is ongunstig. Alcohol draagt duidelijk bij aan verhoging van het risico op kanker van de mond en keelholte en slokdarmkanker. Drinken en roken versterken elkaar bovendien voor deze vormen van kanker. Daarnaast verhoogt alcohol het risico op darmkanker, leverkanker en ook op borstkanker. Maar bij borstkanker is het effect bescheiden.

Kankerverwekkende stoffen in voedingsmiddelen
Er komen duizenden verschillende stoffen voor in voedingsmiddelen, waarvan een groot deel onbekend is. De stoffen die door de fabrikant aan voedingsmiddelen worden toegevoegd zijn gebonden aan strenge regelgeving om hun onschadelijkheid te kunnen garanderen. Dat geldt ook in belangrijke mate voor stoffen waarmee de voedingsmiddelen tijdens de teelt, opslag of fabricage besmet kunnen raken. Van de stoffen die van nature in voedingsmiddelen voorkomen, wordt er zo nu en dan één ontdekt die een mogelijk verhoogd risico op kanker met zich meebrengt.
Het probleem van acrylamide in frites, chips en ontbijtkoek lijkt vooralsnog beperkt.

Nitraat en nitriet
Een hoge nitraatinneming lijkt geen probleem te vormen voor het ontstaan van kanker en de consumptie van groente die veel nitraat bevat, hoeft om die reden niet ontmoedigd te worden.
Blootstelling aan nitriet lijkt evenmin een probleem te zijn. Blootstelling aan in voedingsmiddelen gevormde nitrosaminen daarentegen, vormt potentieel wel een probleem en dan eerder voor darmkanker dan maagkanker. Onderzoek hiernaar zou verder uitgebreid moeten worden. Blootstelling aan nitrosaminen via een gewone, gevarieerde voeding is tegenwoordig waarschijnlijk laag.

Aanbevelingen
De voornaamste aanbevelingen zijn en blijven:
• eet voldoende groente en fruit
• eet gevarieerd
• wees matig met alcohol
• voorkom overgewicht.

Lees ook: HET antikankerdieet ?

Lees ook: Voeding en kanker


bron: Persbericht KWF 8 april 2004

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram