Welke voedingssupplementen zijn veilig voor (top)sporters?

Laatst bijgewerkt: August 2016
123-man-supplem-vitam--08-16.jpg

nieuws Topsporters gebruiken vaak voedingssupplementen. Om (top)sporters op doping gecontroleerde supplementen te bieden heeft NPN samen met NOC*NSF en de Nederlandse Dopingautoriteit het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) opgezet.

Sommige voedingssupplementen kunnen namelijk dopinggeduide stoffen bevatten, terwijl dit niet altijd duidelijk staat aangegeven op het etiket. Op deze manier kan het gebruik van voedingssupplementen onbedoeld leiden tot een positieve dopingcontrole.

Met de NZVT-lijst kunnen we topsporters en hun begeleiders informatie vinden, zodat de kans op positieve dopinguitslagen als gevolg van het gebruik van voedingssupplementen zo klein mogelijk is. De voedingssupplementen die op deze lijst staan zijn per batch gecontroleerd op de aanwezigheid van dopinggeduide stoffen.

Het gaat om eet- of drinkwaren, die:
• bedoeld zijn als aanvulling op de normale voeding;
• een geconcentreerde bron vormen van één of meer microvoedingsstoffen of van andere stoffen met een voedingskundig of fysiologisch effect;
• verhandeld worden in voor inname bestemde afgemeten kleine eenheidshoeveelheden.
Aangezien microvoedingsstoffen voornamelijk bestaan uit vitamines, mineralen en spoorelementen, valt een multi-vitaminetablet dus ook onder de groep voedingssupplementen. In feite geldt bij elke capsule, tablet of poeder: indien het geen geneesmiddel of homeopathisch middel is, is het zeer waarschijnlijk een voedingssupplement.

bron: http://www.dopingautoriteit.nl/nzvt
verschenen op : 13/08/2016
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt