Geen hoger risico borstkanker na ivf

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-labo-IVF-08-16.jpg

nieuws Vrouwen die in het verleden een ivf-behandeling hebben ondergaan, lopen niet meer risico op het ontwikkelen van borstkanker dan andere vrouwen. Ook niet op een langere termijn, van ruim twintig jaar.
Dit blijkt uit onderzoek in alle IVF-klinieken in Nederland, gepubliceerd in het medische vakblad JAMA. Aan dit project namen meer dan 25.000 vrouwen deel die tussen 1980 en 1994 een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen.

Het uitgangspunt bij het onderzoek naar het borstkankerrisico was dat de blootstelling aan grote hoeveelheden hormonen bij in-vitrofertilisatie-behandelingen mogelijk een hogere kans op borstkanker geven. Dat bleek echter niet uit dit onderzoek. Sterker nog: er werd een lager risico aangetoond na meer dan zes ivf-behandelingen.

Daarnaast hadden vrouwen met een lage eicelopbrengst na de hormoonstimulatie die bij ivf plaatsvindt een lagere kans op borstkanker dan vrouwen die na de hormoonbehandeling een normale eicelopbrengst hadden. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat vrouwen die meer ivf-behandelingen hebben ondergaan én vrouwen met een lage eicelopbrengst vaak wat eerder in de overgang komen. Een vroege overgang verlaagt het risico op borstkanker.

Het soort hormoonstimulatie dat bij ivf wordt gegeven, is in de loop der jaren veranderd. Daarom is niet duidelijk of de onderzoeksresultaten ook gelden voor ivf-behandelingen vanaf 1995.

Daarnaast hadden veel vrouwen in deze studie de overgang nog niet bereikt. Voor conclusies over langetermijnrisico op borstkanker met de huidige hormoonbehandelingen en ná de overgang is dus verder onderzoek nodig.


Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram