Dalend sterftecijfer voor heel wat kankers

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-risico-kanker-tek-08-16.jpg

nieuws Volgens een onderzoek dat verscheen in Annals of Oncology daalde de voorbije twee decennia het sterftecijfer door kanker met ongeveer 1% per jaar, voor heel wat kankers in Europa en de Verenigde Staten, zowel bij mannen als vrouwen. Het sterftecijfer is het jaarlijkse aantal sterfgevallen per 1000 mensen in de bevolking. Dat betekent dat de prognose van iemand die een bepaalde kanker krijgt, veel beter is geworden.

De factoren die deze algemene daling van het sterftecijfer verklaren, verschillen van de ene kanker bij de andere. Bij sommige kankers (borst-, baarmoederhals-, dikkedarmkanker) is er sprake van een op zijn minst gedeeltelijke impact van screening, in combinatie met betere behandelingen.

Bij andere kankers, zoals longkanker, is de vooruitgang wat betreft behandeling eerder bescheiden, maar is er wel sprake van betere preventie. Zo zijn er bijvoorbeeld meer mensen zich bewust van de rampzalige gevolgen van roken.

Er zijn ook minder voor de hand liggende factoren die de daling van het sterftecijfer door bepaalde kankers gedeeltelijk verklaren, zoals de technische vooruitgang. De daling van het sterftecijfer door maagkanker kan bijvoorbeeld gedeeltelijk worden verklaard door de veralgemening van ijskasten, die het mogelijk maken voeding te bewaren zonder ze systematisch te moeten zouten (pekelen), roken, enz., wat kankerverwekkende bewaringsprocessen zijn.

Er bestaan helaas nog kankers waarvan het sterftecijfer stijgt. Naast leverkanker moeten we ook longkanker bij vrouwen vermelden. Na een daling van het sterftecijfer door longkanker bij mannen, gelinkt aan een daling van het aantal mannelijke rokers, zien we in Europa en nog meer in de Verenigde Staten net een stijging van het sterftecijfer door longkanker bij vrouwen. Dit aantal overlijdens haalt zelfs het aantal sterfgevallen door borstkanker in. Dit is het gevolg van de explosieve stijging van het aantal vrouwelijke rokers de voorbij 30 jaar.

Bron: http://annonc.oxfordjournals.org/content/27/5/926.full
http://www.kanker.be/nieuws/dalend-sterftecijfer-voor-heel-wat-kankers
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy] Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy]
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram