Leefstijl kan risico op kanker halveren

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-txt-cancer-kanker-01-16.jpg

nieuws Een gezonde levenswijze aannemen, kan uw kankerrisico halveren. Dat is de conclusie van een grootschalige studie naar de invloed van risicogedrag op het krijgen van kanker, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA).

De belangrijkste beïnvloedbare risicofactoren zijn:
• niet (of stoppen met) roken,
• beperkt alcoholgebruik,
• voldoende lichaamsbeweging
• een correcte Body Mass Index.

In een commentaar bij het onderzoek zegt de Stichting tegen Kanker dat naast de risicofactoren die verband houden met leefstijl, en die u dus kunt veranderen, er ook een aantal factoren bestaan die onvermijdbaar zijn. Veroudering blijft een risicofactor waarop we geen vat hebben. Ook zijn er bepaalde erfelijke risico’s (zoals bv het BRCA-gen bij bortkanker). Ten slotte en misschien vooral, blijft ons lichaam zich constant vernieuwen omdat onze cellen zich continu blijven delen (verschillende miljoenen keren per seconde). Deze delingen, die van vitaal belang zijn voor de goede werking van onze organen, kunnen ook aanleiding geven tot fouten in onze genen, wat de eerste stap kan zijn in de richting van kanker.
U kunt dus uw risico op kanker aanzienlijk verkleinen, maar zelfs al leeft u gezond, dan is dat nog geen garantie dat u nooit kanker zal krijgen.

Zelfs al heeft u, ondanks een voorbeeldige leefstijl, jammer genoeg kanker (gehad), dan nog zijn uw inspanningen niet nutteloos geweest. Longkanker op de leeftijd van 40 jaar of prostaatkanker op de leeftijd van 80 jaar hebben niet dezelfde impact op een leven. Een gezonde leefstijl heeft er misschien wel voor gezorgd dat de kanker een stuk later de kop heeft opgestoken. En dan hebben we het nog niet over het feit dat preventie er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat u heel wat andere ziektes helemaal niet heeft gekregen (cardiovasculaire aandoeningen bijvoorbeeld).

Bron:
http://oncology.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2522366
http://www.kanker.be/nieuws/halveer-uw-kans-om-kanker-te-krijgen-dankzij-een-gezonde-leefstijl
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram